Kürtçe Sahnelenen Hamlet"in Dünya Prömiyeri Yapıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in Hamlet oyunu ilk defa Kürtçe olarak, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da sahnelendi.

İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in Hamlet oyunu ilk defa Kürtçe sahnelendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ve Hollanda RAST Tiyatrosu tarafından ortaklaşa sahnelenen oyunun dünya prömiyeri Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da Stadsschouwburg Tiyatrosu’nda yapıldı.

Gösterim saatinde kapıdan bilet alabileceğini düşünen birçok kişi geri dönmek zorunda kaldı. Hamlet’i kendi anadillerinde izlemek için salonu dolduran Hollanda’daki Kürtler kadar Hollandalılar da oyuna ilgi gösterdi. Yüzlerce kişi tarafından izlenen oyun büyük alkış aldı.

Yönetmenliğini RAST Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Celil Toksöz’ün yaptığı oyunda, Hamlet’e Yavuz Akkuzu ruh verdi. Özcan Ateş, Elvan Koçer, Mesut Erenol, M. Emin Yalçınkaya, Serdar Geren, İsmail Oyur, Rojda, Gülseven Medar ve Ali Tekbaş’ın rol aldığı oyun İngilizce’den Kürtçe’ye Kawa Nemir tarafından çevrildi. Diyarbakır’da bir aileyi canlandıran Leyla Batgi ve Vural Tantekin’in anlatıcılığında dile gelen hikaye Danimarka Sarayı’nda geçse de Hamlet, köklü Kürt geleneği ile yeniden can buldu. Oyun için aylar süren bir müzik çalışması da yapıldı. Kraliçe Gertrude rolündeki Rojda, Ophelia rolündeki Gülseven Medar, Horatio rolündeki Ali Tekbaş stranlarla göz doldurdu. Oyun için birçok parça söz ve besteleriyle özel olarak hazırlandı.

Oyun Hollanda ve İsveç’in ardından Türkiye’ye gelecek ve pek çok şehirde tiyatro severlerle buluşacak. DBŞT’nin Hamlet oyunu 9 Kasım 2012’de saat 20.00’de Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde tiyatro severlerle buluşacak.

Haberfx

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.