Moskova'da İlk Müzikal Tiyatro Açıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Moskova şehir merkezinde bulunan Puşkin Meydanın’da ‘Rossiya’ Müzikal Tiyatrosu açıldı. Kapsamlı bir rekonstrüksiyona uğrayan bina, ‘Moskova Broadway’i olarak da adlandırılan bir merkez olacak. Buradaki ilk prömiyer 6 ekimde gerçekleşti. Sunulan ilk müzikal ‘Deniz Kızı’ adını taşıyordu.

Yeni müzikal tiyatro Moskova’nın tarihi merkezinde, şehrin en ünlü binalarından birinde yeralıyor. Sovyetler Birliği döneminde ve 90 yılların sonuna kadar burada ünlü ‘Rossiya’ Sineması bulunuyordu. Sinemanın adı daha sonra ‘Puşkin’ olarak değiştirildi. Efsanevi tiyatro sadece Moskova prömiyerlerinin merkezi değil, aynı zamanda Uluslararası Moskova Film Festivali’nin de düzenlendiği bir mekandı. Bugün bina eski ismi ‘Rossiya’ya kavuşarak yeni niteliği ile ikinci doğuşunu yaşıyor.

Müzikal tiyatronun açılışı törensel bir havada gerçekleşti. Açılışa sadece kültür çevrelerinden insanlar değil, Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de katıldı. Açılış sırasında konuşan proje fikir sahipleri 1961’den başlayarak günümüze kadar ‘Rossiya’ sinemasının tarihini anlattılar ve gözler önüne serdiler. Günümüzün ‘Rossiya’sı artık bir sinema değil tiyatro mekanıdır. Burada uygun bir iç dizayn, gerçek anlamda bir tiyatro garderobu oluşturuldu, müzikal gösteriler için gerekli ekipmanlar kuruldu.

‘Rossiya’nın rekonstrüksiyonu rekor süreler içinde tamamlandı. Altı aydan kısa bir süre içinde üst ve alt mekanizmalı sahne, orkestra bölümü inşa edildi, salonun akustik özelliklerinde iyileştirme yapıldı, havalandırma, klima, yangın güvenlik sistemleri yeni baştan kuruldu, bunların dışında kulis alt yapısı meydana getirildi. Yeni seyirci salonu 1750 kişi kapasiteli. Salon yanda oturanların da sahneyi rahat bir şekilde görebilmesini sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Yan koridorlar, giriş holünden salona alınan bar bölümlerine tahsis edildi. Koltuk kollarında sinemayı hatırlatan patlamış mısır kaselerini yerleştirme yerleri muhafaza edilmiştir. Doğrusunu söylemek gerekirse o çıtırdayan lezzet burada olmayacak, salonda yemek yasaktır çünki. Broadway ve West End geleneklerine uygun bir şekilde garsonlar sadece dondurma ve su ikram edecekler.

Yakın bir zaman içinde tiyatroya bitişik alanın da yeniden düzenlenmesi planlanıyor. Proje kamuoyuna henüz duyurulmadı, ancak belediye başkanının ağzından mimarların ve çevre düzenleme uzmanlarının çalışmalara son hız devam ettikleri öğrenildi. Buna paralel olarak Puşkin Meydanı’na bitişik bulvarlar ve bina yanı avluları da rekonstrüksiyona tabi tutuluyor. Burada, şehir makamlarının planlarına göre kültürel-tiyatro mahallesi meydana getirilecek.

‘Rossiya’ Moskova’nın ilk sürekli müzikal tiyatrosu olacak. Kısa bir süre sonra burada çok değişik müzikalleri izlemek mümkün olacak. Şimdilik ise Deniz Kızı yapımcıları seyircileri yeraltı dünyasına çekmeye söz veriyorlar. Bunun için aktörlere baş döndürücü bir yükseklikte uçmayı öğrettiler ve olayın su altında geçtiği izlenimini yaratan özel dekorasyonlar meydana getirdiler. Yeni tiyatronun ilk müzkalini her isteyen görme şansına sahip olacak, çünki bu eser tüm tiyatro sezonu boyunca sahne alarak seyicileri memnun edecek.

Rusya’nın Sesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.