"Oyun" Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber18. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Absürd Tiyatro bölümünde seyirciyle buluşan Şahika Tekand yönetmenliğindeki oyun,  bu sezon İstanbul Şehir Tiyatroları’nda tekrar sahne alıyor.

Absürd tiyatro akımının en önemli ismi olarak nitelendirilen İrlandalı yazar Samuel Beckett’in eseri olan Oyun, temel konusu itibari ile 2 kadın ve 1 erkek arasında geçen aşk üçgenini ifade etmektedir. Konusu uzaktan bakıldığında klasik gözükse de, yazarın muhteşem sanatsal bakışıyla karşımıza bambaşka bir şekilde sunuluyor. Kül küpleri içinde sadece yüzleri gözüken karakterler, sıkışıp kaldıkları bu soyut dünyada  bir tek sesleri ile var olabiliyorlar.  Absürd tiyatronun soyut kavramı gereği oyuna sahneleme açısından farklı bir yorum katmak hiç şüphesiz kaçınılmazdır. İşte Şahika Tekand’n yönetmenliğindeki oyun ise farklı bir yorumla kaşımıza çıkıyor. Geliştirdiği Performatif Sahneleme ve Oyunculuk yöntemini, Şehir Tiyatroları’nda ilk kez bu oyunla uygulayan Tekand, ışığı manuel olarak yöneten oyuncularla birlikte, bir çerçeve içinde yer alan 17 kişilik oyuncu kadrosuyla oyuna yeni bir çehre kazandırıyor. 3 karakteri canlandıran 5 ‘er oyuncu, her biri ayrı bir karakter, muhteşem ışık şovu ve tek perde. Alışılmışın dışında olan bu teknik belki biraz izleyenleri rahatsız edebilir, fakat oyuncuların inanılmaz performansı ve yazarın harika metni sizi oyuna hapsediyor. Absürd tiyatro örneklerinin pek yer almadığı İstanbul Şehir Tiyatroları’nda, bu oyunun izlenmeye değer olduğunun kanaatindeyim.

Oyunun kadrosu

Oyuncular: Ali Gökmen ALTUĞ, Aslı AYBARS, Pelin Budak, Burçak ÇÖLLÜ, Seda Fettahoğlu, Yeliz Gerçek, Ozan Gözel, Nurdan Kalınağa, Aslıhan Kandemir, Selen Kartay,Yeşim Koçak, Buket Yanmaz Kubilay, Mehmet Okuroğlu, Özge ÖZDER, Özgür Kaymak Tanık, Esin Umullu, Ali Mert Yavuzcan, Çağlar Yiğitoğulları

Yönetmen Yardımcıları: Göksel Arslan, Ozan Gözel
Sahne Tasarımı: Esat Tekand,
Işık Tasarımı: Şahika Tekand
Kostüm Tasarımı: Ayşen Aktengiz,
Oyunun Çevirmeni: Levent Mollamustafaoğlu. (NV)
Serkan Akpınar

Paylaş.

Yanıtla