Profesyonel Stockholm'de Sergilendi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sırp Yazar Duşan Kovaçeviç’in kaleme aldığı Işıl Kasapaoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı “Profesyonel” adlı tiyatro oyunu 18 Ekim akşamı Stockholm’deki Güney Tiyatrosu’nda (Södra Teatern) tiyatroseverlerle buluştu.

Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli ve Cengiz Oğuz’un rol adıkları, Yugoslavya’daki savaştan önce ve sonraki toplumsal gelişmeleri bir yazarın yaşam hikayesini temel alarak anlatan oyun aralarında İsveç’in Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk’ün de yer aldığı sanatseverler tarafından ilgi ile izlendi.

Türkiye’de 300 kez sahnelenen oyun Bülent Emin Yarar ve Yetkin Dikinciler’e yılın en başarılı erkek oyuncuları ödülleri kazandırmıştı.

Oyunun bitiminden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan yönetmen Işıl Kasapoğlu oyununda anlatılanların her dönem ve her toplum için geçerli olduğununa ve halka verilmesi gereken mesajları ilettiğine inandıkları için “Profesyonel”i oynamaya karar verdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Orta Çağ’da insanlar neler yaşamış. Hala yaşamakta ve savaşlar devam etmekte, hala perdeler açılmakta. Kim ne yaparsa yapsın perdeler açılacak. Yoklukta, yoksunlukta sanat yine gücünü gösterecek. Sanat her zaman yaptığını yapacak. Baskının üstesinden gelecek.“

Son dönemde gündeme gelen tiyatroların özelleştirilmesi tartışmalarına da değinen Kasapoğlu hiç bir devletin tiyatrolara yatırım yapmaksızın gelişemeyeceğini, demokrasinin yerleşebilmesi için bir kültür birikiminin gerekli olduğunu, devletin suya, elektiriğe katkıda bulunduğu gibi kültüre de katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Stockholm’de izleyicilerin beğenisini kazanan “Profesyonel’ 20 Ekim’de Göteborg ‘de sahnelendi , 22 Ekim’de de Malmö’de sahnelenecek.

HaberFX

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.