Tiyatro Sahnesinde Büyüklere de Kukla

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Yeni Asır gazetesinde yayınlanan yetişkinler için kukla oyunu hakkındaki haberi okuyucularımızla paylaşıyoruz.] İzmir Devlet Tiyatrosu, İzmir Uluslararası Kukla Günleri ve Güzelyalı Rotary Kulübü’nün ortaklığıyla, İzmir Devlet Tiyatrosu’nda ilk kez yetişkinler için bir kukla oyunu sahnelemenin hazırlıkları sürüyor. İzmir Uluslararası Kukla Günleri’ni önümüzdeki Mart’ta yedinci kez düzenleyecek olan Selçuk Dinçer’in yönetmenliğini üstlendiği oyun için, geçtiğimiz kukla festivalinden tanıdığımız dünyaca ünlü Hollandalı kukla sanatçısı Neville Tranter tekrar kente geldi. Neville Tranter, İzmirli yazar Necmettin Tetik’in yazdığı ve 7 Mart 2013’te dünya prömiyerini yapacak ‘Ben Yapmadım’ adlı kukla oyunu için, İzmir Devlet Tiyatrosu’nun 12 oyuncusuna 5 gün boyunca eğitim verdi.
TEKNİKLERİ ÖĞRENDİLER

Oyunda rol alacak isimlerin, Tranter’ın kukla oynatma tekniklerini ve püf noktalarını öğretmek için düzenlediği workshoplara katılan İzmir Devlet Tiyatrosu oyuncuları arasından seçileceğini belirten, yönetmen Selçuk Dinçer, “Barış temasını öne çıkardığımız kukla oyunu, İzmirli sanatçılarla paylaştığımız güzel bir deneyim olacak. İki yıl önce düzenlediğimiz kukla festivali kapsamında, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun sahnelediği ‘Surname’ adlı yetişkinlere yönelik kukla oyunu İzmirli seyirciler tarafından büyük ilgi görmüştü. Şimdi de bir Türk yazarının kaleme aldığı ‘Ben Yapmadım’ adlı oyunumuzun tiyatro ve kukla severler tarafından büyük beğeniyle karşılanacağına eminim” diye konuştu.

Oyunda kullanılacak iki büyük el kuklasının, Bulgar kukla tiyatrosunun uluslararası çapta ödüller kazanan sahne tasarımcısı Svila Velickova tarafından, Varna Devlet Kukla Tiyatrosu’nun atölyelerinde yaptırıldığını belirten Selçuk Dinçer, “Velickova yaptırdığı kuklalarla birlikte İzmir’e geldi. Oyuncu arkadaşlarımız da kuklalarla tanıştı ve onlarla çalışmaya başladılar. Dünya çapında kukla ve sahne tasarımcısı olan Svila Velickova’nın hazırladığı kuklalar, her türlü duyguyu yansıtacak özelliklere sahip. Bu yüzden oynatması da özel bir ustalık gerektiriyor” dedi.

Yeni Asır

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.