17. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakfı (TAKSAV) tarafından düzenlenen, Yenimahalle Belediyesi’nin de destek verdiği 17. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali başladı.17’inci kez tiyatro sevenlerle buluşan ve on gün sürecek olan Tiyatro Festivali, toplam 59 farklı oyunla Ankaralılara tiyatro ziyafeti sunacak. Üniversite öğrencileri de festival boyunca gönüllü olarak hizmet verecek.
Siyasilerin de katıldığı17. Uluslararası Ankara Tiyatro Festival açılışı Büyük Tiyatro’da ünlü tiyatrocuların söyleşileriyle hazırlanan slaytla başladı. Açılış konuşmasını yapan Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakfı (TAKSAV) Genel Başkanı Emin Koramaz, 17 yıldır festivale katkıda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, Çankaya ve Yenimahalle Belediyesi’ne teşekkür ederek ‘‘Bu festivalin en önemli görevlerinden birisi sanatın topluma sevdirilmesidir’’dedi.
Festivalin “onur” ödülüne layık görülen Haldun Dormen’e, ödülünü Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin verdi. Bilgin, çok heyecanlı ve sevinçli olduğunu belirterek, “Mesleğimizin duayen Türk tiyatrosuna önemli değerler katmış, büyüğümüz, ustamız sevgili Haldun ağabeye ödül takdim etme onuru benim oldu” diye konuştu. Bazı insanlar hakkında ne söylense söylensin kelimelerin yeterli olmadığını kaydeden Bilgin, “Belki de sadece iki kelime her şeyi anlatmaya yeter: Haldun Dormen” ifadesini kullandı.
Emek Ödülü Fethi Yaşar’dan
Festivalin ’emek” ödülünü alan Atilla Sav ise “Seyirci olmazsa tiyatro olmaz. Onun için bir seyirci ve görüşlerini yazıya döken bir eleştirmen olarak bu ödüle layık görüldüğüm için çok mutluyum.” diye konuştu. Yarım asrı aşan tiyatro eleştirmenliği yapan Sav’a, ödülünü Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar verdi. Tören, Gürcistan Kafkas Dans Tiyatrosu’nun sergilediği halk danslarıgösterilerinin ardından sona erdi.
Başkan Yaşar’a Plaket
Festivalde ‘Onur Ödülü’nü Haldun Dormen alırken, ‘Emek Ödülü’ne layık görülen Atila Sav’a ödülünü Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar takdim etti. Açılışta konuşan Başkan Yaşar, ‘‘Çağdaş dünyada tiyatronun da tiyatro sanatçısının da önemli bir yeri olduğunu bilerek Yenimahalle Belediyesi olarak Cumhuriyetin Başkentinde tiyatroya gönül verenlere hizmet etmenin ayrıca onurunu ve gururunu taşıyorum.’’ diyerek konuştu. Başkan Yaşar’a Tiyatro Festivaline verdiği destekten dolayı da plaket hediye edildi.
Hedef 20 Bin
Başkentlilere 10 gün süreyle tiyatro zenginliği sunacak festivalde üniversite tiyatrolarını, Orhan Aydın, Nedim Saban ve Emre Kınay gibi isimlerin bulunduğu ustalar geçidi takip edecek. Yapılacak atölye ve seminerlerle tiyatro sanatı akademik olarak masaya yatırılacak. 1996’da ilk kez yapılmaya başlanan Tiyatro Festivali, 17 yıldır her yıl düzenlenerek süreklileşmeye devam ediyor. 2008 yılında sosyal sorumluluk projesi kapsamında başlatılan, 4 yılda hiç tiyatro seyretmemiş10.000 Ankaralıya ücretsiz tiyatro oyunları sunmayı hedefleyen proje, şimdiden 14.000 Ankaralı’ya ulaştı. Bu yılda bu sayının 20.000’e ulaşması hedefleniyor.

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yanıtla