İBBŞT'den Karagöz Tatlıcı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Karagöz Tatlıcı adlı yeni çocuk oyununu küçük tiyatroseverlerle buluşturuyor. Caner Bilginer’in yazıp yönettiği “Karagöz Tatlıcı” 8-9-15-16-22-23-29-30 Kasım 2012 tarihlerinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde; 10-11-17-18-24-25 Kasım / 1-2 Aralık 2012 tarihlerinde ise Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde sahnelenecek.

Karagöz, tatlıcı dükkânında çalışırken tulumba tatlısının kazanına düşüyor… Tatlıyı yaparken sağlıklı malzeme kullanmadığından ustası onu uyarmak için yaptığı tatlıları ona yediriyor. Karagöz uykuya dalıyor. Rüyasında tulumba tatlısı kazanına düşüyor. Kazandaki tulumbalar Karagöz’le arkadaş olup bir dahaki sefere sağlıklı malzeme kullanması için onu ikna ediyorlar. Uyanınca ustasından özür diliyor ve sonuçta arkadaşlarımızın sağlığı için en doğru şeyi, sağlıklı malzeme kullanması gerektiğini öğreniyor.

5 yaş ve üstü çocuklara uygun olan oyunda, Caner Bilginer ve Zeynep Ceren Gedikali rol alıyor.

Karagöz ve Ulusal Tiyatromuz (Caner Bilginer)

Sevgili arkadaşlar Ulusal Tiyatromuz ORTAOYUNU’nun dayanak noktası bizim gölge oyunumuz KARAGÖZ’dür. Adını oyunun baş kişisi KARAGÖZ’den almıştır.

Gölge oyununun ülkemize gelişi ile ilgili birçok rivayet vardır. Bunların en bilineni, 9. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim (1470-1520) tarafından 1517’deki Mısır seferinden sonra İstanbul’a getirildiği şeklindedir. Daha sonra ülkemizde Karagöz adını almıştır. Uzak Asya’da gölge oyunlarının varlığından söz edilir. Ama Karagöz öz be öz Türk gölge oyunudur.

Sevgili arkadaşlar, KARAGÖZ deriden yapılan tasvir adı verilen şekillerin sopa yardımıyla beyaz perde arkasında ışıkta oynatılmasıyla oluşturulan bir gölge oyunudur. Oyun konularını ve kişilerini ülkemiz coğrafyasındaki halkımızdan alır.

Karagöz oyunlarındaki tasvirleri bir tek sanatçı oynatır ve seslendirir. Bu kişiye HAYALİ denir. Oyundan önce sıraya konulan tasvirleri oyun sırasında HAYALİ’ye veren ve def çalarak oyunun müziklerini icra eden YARDAK adı verilen bir de yardımcısı vardır.

İyi seyirler…

Şehir Tiyatrosu

Paylaş.

Yanıtla