AKM Projesinde Tartışma

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yasemin Bay’ın hazırladığı Milliyet Sanat’ta yayınlanan haberde Taksim Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenme çalışmaları sürerken, projenin mimari mi teknik mi olduğuna dair tartışmalar su yüzüne çıktığı belirtiliyor:

“Atatürk Kültür Merkezi’nin yenileme çalışmaları sürerken Murat Tabanlıoğlu’nun, proje müellifi olduğu halde AKM’ye sokulmadığı yönündeki açıklamaları olmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Murat Tabanlıoğlu’nun, AKM’de hali hazırda devam eden projede müelliflik hakkının olmadığını açıklandı.”

Bakanlık adına konuşan Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Süha Bacanakgil, Tabanlıoğlu’nun, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yürütülen AKM yenileme projesini yaptığını, fakat bu projenin yargı kararıyla durdurulduğunu belirtti. Bacanakgil, şu anda uygulanan röleve projesinin Kültür Bakanlığı tarafından hazırlatıldığını söyledi: “Binanın aslına uygun çizimidir röleve. Tabanlıoğlu Ayasofya’nın rölevesini çizseydi telif hakkı iddia edebilir miydi, onu ben yaptım diye? Kaldı ki röleveyi de İstanbul Röleve Müdürlüğü ihale yoluyla başkasına çizdirdi. Şu anda mimari olarak uygulanan bir proje yok AKM’de. Sadece tadilat yapılıyor; depreme karşı güçlendiriliyor, elektrik tesisatı yenileniyor. Binada herhangi bir değişiklik yapılmıyor.”

Haberde Murat Tabanlıoğlu’nun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamalarına verdiği yanıtına da yer verilmiş: “AKM’de şu anda resmen ihale edilmiş olan ve müteahhitlerin uyguladığı proje bizim yaptığımız ikinci projedir. Bu proje, mimari, statik, elektrik, mekanik, akustik ve diğer disiplinleri içerir. Ve bütün bu disiplinler birbirinden ayrılamaz parçalardır. İlk yaptığımız projenin yargılanan 7 maddesini değiştirerek sunduk ve şu anda da o uygulanıyor.”

Milliyetsanat

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.