"Aksak İstanbul Hikayeleri" Lüksemburg'da!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yeşim Özsoy Gülan’ın yazıp yönettiği “Aksak İstanbul Hikayeleri” Lüksemburg’da! 17 Kasım – 1 Aralık 2012 tarihleri arasında okuma tiyatrosu olarak sahnelenecek oyun; Sınır Tanımayan Metinler Festivali 2012 kapsamında Kulturfabrik Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşuyor.

Sınır Tanımayan Metinler Festivali 2012; bu yıl Türk çağdaş oyun yazarlarını konu alıyor. Adalet Ağaoğlu, Özen Yula ve Sedef Ecer’in oyunlarının da Fransızca olarak izlenebileceği festivalde; Yeşim Özsoy Gülan’ın yazdığı “Aksak İstanbul Hikayeleri” Fransız yönetmen Jean Boillot tarafından sahneleniyor. Cecilia Guichart, Renelde Pierlot, Rita Reis, Serge Wolf ve Jean-François Wolff gibi Fransız ve Lüksemburg asıllı oyuncuları izlemenin mümkün olacağı Lüksemburg’daki okumalardan sonra oyunlar, Fransa’da da okuma tiyatrosu olarak sahnelenecek.

Yeşim Özsoy Gülan, “Aksak İstanbul Hikayeleri”ni Osmanlı müziğindeki “aksak ritim” öğesinden yola çıkılarak oluşturdu. Birbiriyle bağlantılı 12 ayrı karakter ve onların parçalanmış 12 farklı monoluğundan oluşan “Aksak İstanbul Hikayeleri”; akma/aksama, simetri/asimetri, uyum/uyumsuzluk gibi kavramlardan yola çıkarak, aksaklığın uyumu üzerine yapılmış bir yorum niteliği taşıyor. Oyun, Osmanlı müziğindeki aksak ritmin ses, metin ve yolculuk üzerinde yapılandırılmasını hedef alıyor. Müziğin ritmindeki bu aksamanın, eski Osmanlı başkenti İstanbul’un 2004 yılındaki şehir hayatına yansıması anlatılıyor. İç ritmi ve bir araya gelişleri ile Türk Sanat Müziği’nde “aksak” olarak adlandırılan ritim sistemine öykünen oyun, Yeşim Özsoy Gülan’a; 2006 Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Cevat Fehmi Başkut En İyi Yerli Oyun Yazarı Ödülü” ile “Lions Halk Jürisi 2005 Yenilikçi Tiyatro Ödülü”nü kazandırmıştır.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.