Benimle Oynar Mısın?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Benimle Oynar Mısın? adlı kitap çalışmasını 11 Kasım Pazar günü 17. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Festivalini değerlendirmek için Bursa’ya gittiğimde fark ettim.  Bursa Kent Müzesi müdürü sayın Ahmet Ö.Erdönmez bana “Benimle Oynar mısın?” adlı kitap çalışmasını hediye etti.  Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kent Müzesi tarafından yayınlanan kitap çalışması Bursa bölgesindeki yöresel çocuk oyunlarının derlemelerini içeriyor. 240 sayfalık kitapta, çocukluk anıları ve oyun derlemeleri çocukların resimleri ve fotoğraflarla birleştirilerek oldukça nitelikli bir şekilde iç içe geçirilmiş.  Bu önemli çalışmayı incelerken 11 Mayıs 2011 tarihinde yayınlanmış basın bültenini fark ettim. Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu/drama haberciliği anlamında önemli bulduğum bu belgeyi aşağıda yayınlıyorum.

Benimle Oynar Mısın?

Bursa Büyükşehir Belediyesi,  geçmişin sokak oyunlarının bugünün çocuklarına tanıtıldığı ‘benimle oynar mısın?’ kitabını kent belleğine kazandırdı. Büyükşehir belediye başkanı Recep Altepe, Sokak oyunlarının, çocukların gelişiminde önemli olduğunu söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Sokak Oyunları Şenliği’ kapsamında hazırlanan ‘Benimle Oynar mısın?’ adlı kitap, çocukluğun en doğal neşesini ve sokak oyunlarının güzelliğini bugüne taşıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Kent Müzesi’nde yapılan kitabın tanıtım toplantısında, Bursa’nın kent kültürünü tanıtan yeni bir eserin daha kent belleğine kazandırıldığını söyledi.

Kent hayatının en güzel şekilde yaşanması gerektiğine değinen Başkan Altepe, “Kültürel değerlerimizin öne çıkarılması ve Bursa’nın yaşayan canlı bir kültür şehri olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Somut yapıları işlevlendirerek sosyal ve kültürel hayatımızın birer parçası haline getiriyoruz. Aynı zamanda kentle ilgili soyut miras çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

Bursa’nın her alanda öncü bir kent olduğunu söyleyen Başkan Altepe, “Bursamız dünyaya önderlik yapıyor. UNESCO bizi örnek aldı. Mahalle, çarşı ve kalelerle ilgili çalışmaları Bursa’da biz başlattık. Kültür ve medeniyetin kalbi olan bu çalışmalarla Bursa, önder bir kent oldu. Kentteki her türlü eserler, hatıralar ve soyut miras konusunda yapılan çalışmalar her geçen gün çığ gibi büyüyor” diye konuştu.

Bursa’nın her konuda uzmanlaştığını belirten Başkan Altepe, “Kentteki herkes soyut mirasla ilgili çalışmalarımızı sahiplendi. İlk zamanlar muhattap bulamazken, şimdi herkes çalışmalarımıza katkı koyuyor. Bursa, kendi kültürünü ortaya koyma konusunda profesyonelleşti” dedi.

“Kişiliğimiz bu oyunlarla birlikte gelişti”

Şehirde büyük bir performans bulunduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Bursa’nın geçmişinde izi olan herkes bizim yanımızda. Sokak oyunları da geçmişimizin güzelliklerini bizlere hatırlatıyor. Bu güzellikleri bugünün çocuklarıyla da paylaşmak istedik. Sokak oyunları herkes için önemli. Kişiliğimiz bu oyunlarla birlikte gelişti, toplumsal hayatla barışma sokaklarda oynadığımız oyunlarla gerçekleşti. Şu anda yaşanan sıkıntılar şehirlerin büyümesiyle alakalı. Alanlar daraldığı için çocuklar bizim çocukluğumuzda olduğu gibi sokaklara çıkıp oyun oynayamıyorlar “diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi olarak çocukların gelişimine destek olmayı amaçladıklarını belirten Başkan Altepe, “Oyunlarla çocuklar eğitim de alıyorlar, çözüm üretmeyi ve birlikte çalışmayı öğreniyorlar, yardımlaşmanın ve paylaşmanın önemini öğreniyorlar. Çocuk yaşlarda yapılan aktivitelerle küçük yaşımızda pek çok deneyimi yaşadık. Çelik çomak, yağ satarım bal satarım, uçtu uçtu oynardık” dedi.

Bursa’nın tarihi yapılarının harabelerinde dahi oyunlar oynadığını hatırlatan ve anılarını paylaşan Başkan Altepe, sokak oyunlarıyla ilgili broşür hazırlayıp okullara ve gençlere dağıtarak, bu kültürün yaşatılması için çalışılacağını vurguladı. Daha sonra tanıtıma katılan çocuklarla fotoğraf çektiren Başkan Altepe, küçük öğrenciler için ‘Benimle Oynar mısın?’ kitabını imzaladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü

11 MAYIS 2011Basın Bülteni

Bursa Belediyesi

Mimesis Haber/Bülent Sezgin

Paylaş.

Yanıtla