Dostlar Tiyatrosu Evsiz Kaldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Yasemin Bay’ın Milliyet Sanat’ta yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]

Türkiye’nin en uzun soluklu tiyatrolarından biri Dostlar Tiyatrosu; tam 43 yıllık bir maziye sahip… Ve tam 23 yıldır da aynı mekanda, Muammer Karaca Tiyatrosu’nda oyunlarını izleyiciyle buluşturuyordu. Fakat Dostlar Tiyatrosu evsiz kaldı. Çünkü, Muammer Karaca Tiyatrosu, Beyoğlu Belediyesi’nce kapatıldı. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Boğaziçi İnşaat Müşavirlik A.Ş.’den binanın statik açıdan ciddi olumsuzluklar taşıdığı, kullanılmaması, tahliye edilmesi gerektiğine dair bir ön rapor sunulduğu kaydedildi.

Dostlar Tiyatrosu’nun kurucusu Genco Erkal ise bu durumu 15 gün önce öğrendiklerini belirterek, “Bize sadece idari ve teknik nedenlerle Muammer Karaca Tiyatrosu’nun hizmet veremeyeceği bildirildi, ayrıntılı bir açıklama yapılmadı” dedi. Erkal, 6 ay önce, her sezon öncesinde olduğu gibi belediyeye Muammer Karaca Tiyatrosu’nu kullanmak için başvuruda bulunduklarını ama bir türlü cevap alamadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bizden sonra başvuruda bulunan diğer tiyatro topluluklarının da başvurularını almadılar. Kararsızdılar, ne yapacaklarını bilmiyor havasındaydılar… Sanki alıştıra alıştıra, fazla tepki uyandırmadan burayı bir şekilde kapatma gibi bir girişim var.Bu bina düzeltilip tamir edilebilir ve yeni sezona yetiştirilebilirdi oysa.”

Dostlar Tiyatrosu’nun artık bir ‘gezici tiyatro’ olduğunu dile getiren Erkal, “Şu anda tamamen sokakta kaldık gibi bir durum söz konusu” diye konuştu.

Muammer Karaca Tiyatrosu’nu sadece Dostlar Tiyatrosu değil başka topluluklar da kullanıyordu. Erkal bu durumla ilgili olarak şunları kaydetti: “İstanbul’da büyük bir salon sıkıntısı var. Caddebostan Kültür Merkezi’nde mesela ayda bir defa oynayabiliyoruz; o kadar çok talep var. Durum böyleyken Muammer Karaca’yı kullanıma kapatmaları sadece bize değil  tiyatro topluluklarına darbe vurdu.”

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.