Erzurum DT'den "Mekruh Kadınlar Mezarlığı"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / [Ayla KUTLU’nun yazdığı Zeynep KAÇAR’ın oyunlaştırdığı ve Yönetmenliğini Zafer KAYAOKAY’ ın yaptığı “Mekruh Kadınlar Mezarlığı” adlı oyun 2. turnesini Gümüşhane ve Bayburt illerine yapıyor. 20 Kasım 2012 Salı günü Gümüşhane Kültür Merkezinde sahnelenecek olan oyun, 21 Kasım 2012 Çarşamba günü Bayburt  Şair Zihni Kültür Merkezinde saat 19.30 da perde açacak. Oyun ile ilgili Erzurum Devlet Tiyatrosu basın bültenini aktarıyoruz.]

Ozan Yunus;

“Dört kitabın manisin

Okudum hasıl ettim

Aşka gelincek gördüm

Bir uzun heceymiş…” diyor bir şiirinde.

Değişmeyen yazgı ya da kader. Ya da değiştirmek istemediğimiz alışkanlıklar, töreler, toplumun kabuk tutmuş halleri. Kırılamayan kabuklar. Yılanların bile yılda bir kez kabuk değiştirdiği şu olağanüstü doğada kendini yenilemeyen, yenilemek istemeyen İNSAN! Havva oğlu, Adem kızı! Hadi  kalk’ta uyar. Erkeklerle kadınlar birbirlerine dost’turlar. İyilik ve güzelliği belirlenene özendirirler. Kötülük ve çirkinliği belirlenenden sakındırırlar. (9 Tövbe suresi Ayet 71)

Ve Yüce Tanrı, bir kez daha emretmiş; “Ey insan, öldürmeyeceksin. Kim bir insan öldürür, bir toplumu öldürmüş olur. Kim ki bir insan kurtarır, o toplumu kurtarmış olur.” Niye her gün gazetelerde, televizyonlarda, onlarca, yüzlerce kadın katliamına şahit oluyoruz? Bıçaklanan, kurşunlanan, taşlanan, hakaret edilen, dövülen, sövülen, kafaları kesilen KADINLAR?

Soluk alamayan, soluk veremeyen kadınlar. Bizim kadınlarımız… Oyunumuz da bir soluk. Bir nefes. Ayşad Bahu’nun son nefesinin süresi boyunca, yaşamındaki kırılma noktası. Yetmiş yıl önce alınmış son soluk. Oyunun kahramanı Ayşad Bahu ölüm döşeğindedir, ancak ölüm onun için bir son değil, kurtuluştur.Çünkü Ayşad Bahu yıllar evvel köylerinde yaşanmış olan bir cinayetin acısından kurtulacaktır,ancak öldüğünde dinecektir Ayşad Bahu’nun acısı. Mekruh Kadınlar Mezarlığı oyunu; Ayşad Bahu’nun ölüm döşeğinden başlayarak,geri dönüşlerle hem Ayşad Bahu’ nun hikayesini hem de köyün en karanlık sırrını gözler önüne sermektedir. Hazreti Peygamber: “Ey insanlar, kadınların haklarını gözetmenizi, bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz, kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız.” buyurmuşlardır.

Erzurum Devlet Tiyatrosu Sanatçılarının Sahnelediği ve halkın beğenisini toplayan oyun 22 Kasım Perşembe gününden itibaren kendi sahnesinde saat 19.30 da perde açacak.

Paylaş.

Yanıtla