Esmeray ''Yırtık Bohça'' ile Kıbrıs'taydı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Esmeray bu sezon sahnelemeye başladığı oyunu ”Yırtık Bohça” ile Kuir Kıbrıs Derneği ve YKP-fem işbirliğiyle düzenlenen ”Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Etkinlikleri” kapsamında 18 Kasım Pazar günü Kıbrıs, Girnedeydi. Geçen sene Lefkoşa’da sergilenen ”Cadının Bohçası”na oldukça yoğun bir ilgi gösteren Kıbrıslılar bu sene de Esmeray’ı büyük bir keyif ve ilgi ile izlediler.

20 Kasım 1998’de ABD Boston’da, Rita Hester’in kendi evinde göğsüne aldığı 20 bıçak darbesi ile öldürülmesinin üzerine 20 Kasım’lar Nefret Cinayeti Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü olarak belirlenmiş ve dünyanın pek çok yerinde çeşitli etkinliklerle nefret suçları ve trans bireylere yönelik şiddet toplumun gündemine taşınmıştır. Yeni Kıbrıs Partisi’nin feminist politikalar üreten grubu YKP-fem ve cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ayrımcılıkları ile mücadele eden Kuir Kıbrıs derneği de 20 Kasım’ı çeşitli etkinliklerle Kıbrıs’ın gündemine getirdiler. Etkinlikler; Zeynep Oral’ın Ben, Sen, O adlı film gösterimi, İstanbul’dan Voltrans Trans Erkek İnsiyatifi aktivistleri Aligül Arıkan ve İlksen Gürsoy’un da konuşmacı olarak yer aldığı Transfobi-Nefret Söylemi adlı panel ve Esmeray’ın oyununu kapsıyordu.

Kendi deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığı tek kişilik performansı ”Yırtık Bohça”da Esmeray, ilk oyunu ”Cadının Bohçası”nda olduğu gibi ikili cinsiyet sisteminin açmazlarını ve ataerkil toplumun içine işlemiş homofobik ve transfobik yaklaşımları ironik ve mizahi bir dille seyirciye anlatıyor.

Kıbrıs’ta yaklaşık 250 seyircinin izlediği oyun önümüzdeki günlerde Fransa’da sergileniyor. Esmeray’ın etkileyici anlatıcılığını sahnede izlememiş olanlar bu sezon boyu oynayacağı ”Yırtık Bohça”yı kesinlikle kaçırmasınlar.

Nihal ALBAYRAK / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.