Gerekçeler Politik, Statik Değil

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Dostlar Tiyatro’sunun 23 yıldır kullandığı ve bir anlamda Dostlar Tiyatrosu ile özdeş hale gelmiş olan Muammer Karaca tiyatrosundan Beyoğlu Belediyesinin kontrat yenilememesi nedeniyle tahliye edilmesini Hürriyet gazetesinden Cahit Akyol Genco Erkal’a sordu. Haberin bir bölümünü aktarıyoruz.]

Muammer Karaca Tiyatrosu 1950 yılında açıldı. Ünlü ustanın sayısız eseri burada sergilendi. İstanbul’un ilk döner sahnesi de burada yapıldı. Tiyatro dünyası için bir mabet, bir okul, bir sanat abidesi. Ancak tiyatronun kapısına kilit vuruldu. Burada gösteri yapan tiyatro grupları da kapı dışarı edildi.  Dostlar Tiyatrosu da Türkiye’nin en eski tiyatrolarından biri. 43 yıl önce Genco Erkal’ın başkanlığında altı tiyatrocu tarafından kuruldu. İlk kuran ekipten sadece usta sanatçı Erkal kaldı ve halen oyun sahnelemeye devam ediyor.

Dostlar Tiyatrosu 23 yıldır Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerindeki Muammer Karaca Tiyatrosu’nda oyunlarını izleyiciyle buluşturuyordu. Artık orada değiller. Çünkü Beyoğlu Belediyesi 60 yıllık tiyatronun faaliyetlerini durdurdu. Boğaziçi İnşaat Müşavirlik AŞ’den tiyatroya bir yazı geldi. Yazıda binanın statik açıdan olumsuzluklar taşıdığı, kullanılmaması ve tahliye edilmesi gerektiği belirtildi. Bu rapor, Dostlar Tiyatrosu’nu 23 yıllık mekânından etti.

POLİTİK TİYATROYA TEPKİ

Genco Erkal, 60 yıllık tiyatronun kapatılmasının ardında binanın statik sorunu olmadığı görüşünde. “Gerçekten statik nedenlerden olsaydı böyle önemli bir bina, elden geçirilir, güçlendirilir, tamir edilirdi. Hatta tüm bu çalışmalar şimdiye kadar biter ve yeni sezona yetişirdi” diyor.

Erkal tiyatronun kapatıldığını yeni öğrendiklerini de belirtiyor: “Biz 23 yıldır buradayız. Her sezon öncesinde belediyeye başvuruda bulunarak kontrat yenilerdik. Bu yıl da, altı ay öncesinde öyle yaptık. Ama bir türlü yanıt alamadık. 15 gün önce Beyoğlu Belediyesi bize idari ve teknik nedenlerle Muammer Karaca Tiyatrosu’nun hizmet vermeyeceğini bildirildi. Ayrıntılı bir açıklama yapılmadı. Bana göre alıştıra, alıştıra, fazla tepki uyandırmadan burayı bir şekilde kapatma girişimi var. Karikatürlere dava açan, heykelleri yıkan bir zihniyet hâkim. Biz de  politik bir tiyatro olarak tanındığımız için tiyatromuz elimizden alındı. Muammer Karaca Tiyatrosu’nu sadece Dostlar Tiyatrosu değil başka topluluklar da kullanıyordu. Ayrıca son yıllarda tiyatromuz Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, Diyanet İşleri’nin dini toplantıları gibi faaliyetler için de ayrılıyordu. Salonda daha önceleri haftada üç temsil hakkımız varken bunu haftada bir güne indirdiler. Şimdi de kapı önüne koydular. Temelinde Ceneviz kalıntılarının da olduğu binayı ne yapacaklarını merak ediyoruz. Artık Dostlar Tiyatrosu ‘gezici bir tiyatro’ oldu. İstanbul’da zaten salon sıkıntısı var. Muammer Karaca’yı kullanıma kapatmaları sadece bize değil bütün tiyatro topluluklarına darbe vurdu.”

OTEL Mİ OLACAK?

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin tiyatro arazisi imarında değişiklik yaptığını duyuyorum. Bu değişikliğe göre imara turizm fonksiyonu da eklenmiş. Belki de otel yapılacak. Ama biz tiyatro sanatçıları olarak Muammer Karaca Tiyatrosu’nun yıkılmasına karşıyız. Bu kadar önemli bir tiyatronun elden gitmesine hiçbir sanatçı arkadaşımın gönlü razı değil. Tarih yok edilmek isteniyor. Bunca yıllık bir tiyatroyu yok etmek kolay olmamalı. Beyoğlu’nda tiyatro, sinema, konser salonu kalmadı.”

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.