Gözardı Tasarımlar Tiyatro Sahnesini Tartışıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İBB Şehir Tiyatroları’nın kırk yıllık sahne ve kostüm tasarımcısı Feyza Zeybek’in Gözardı Tasarımlar başlıklı sergisi 2-24 Kasım 2012 tarihleri arasında “Tasarım ve Ambiyans Evi”nde sergileniyor.

BVB Tasarım ve Ambiyans Evi, 5-24 Kasım tarihleri arasında sunduğu avangard sahne ve kostüm tasarımcısı Feyza Zeybek’in ‘’Gözardı Tasarımlar’’ adlı sergisini «tasarım» kavramı üzerine oluşturduğu platformla hareketlendiriyor.

Tiyatro ve sanat dünyasından isimlerin, akademisyen, tasarımcı ve eleştirmenlerin katılacakları bu platformda klasik tiyatronun ‘’tek anlam’’ üzerine kurulu kodlarını kıran, oyuncunun da dahil olduğu ‘’çoğul anlamlar içeren sahne plastiği’’ konusu tartışılacak, Çağdaş Tiyatro Sanatı’nda yeni olanaklar sorgulanacak.

Klasik tiyatronun ‘’tek anlam’’ üzerine kurulu dekor, kostüm ve aksesuar kodlarını kırarak çoğul anlamlar içeren sahne plastiğiyle çağdaş tiyatro sanatında uluslararası değerleri 1990’lı yıllardan başlayarak yakalamış olan Feyza Zeybek’in bugüne dek görülmemiş çizimlerini izleyicilerine göstermekten gurur duyuyor.

Sanatçının, 40 yılı aşkın meslek yaşamında tasarladığı ancak uygulanamayan taslaklar ve tasarım fikirleri üzerinden, özgün ve avangard anlayışının izlerini sürmek mümkün.

BVB’nin diktatörlüğünde sahneleme sanatının zorlukları; tasarımcı Feyza Zeybek’in getirdiği ‘’yeni bir sahne plastiği anlayışı’’; bu plastik anlayışın uygulandığı ve sanatçıya ödül kazandıran Silvanlı Kadınlar ve Gayrı Resmi Hürrem oyunları irdelenecek; tasarımcının iç sesiyle yolculuğu konuşulacak.

PLATFORM günleri ve saatleri:

1) TİYATRO ARAŞTIRMA LABORATUARI T.A.L. ve FAUST ÇALIŞMALARI 1990-1998 : KAVRAMSAL AKIŞ (Hareketi Yakalamak; Gerçeküstü; Oyuncularla Dekor Oluşturma; Kostüm Dramatürjisi; Kavramsal Çöplük; Rölyef Oluşturan Oyuncular). 6 Kasım 2012 Salı, 16.00-18.00.

2)ÇOĞUL ANLAMLAR İÇEREN SAHNE PLASTİĞİ ve OYUNCULUKLA İLİŞKİSİ : ‘Oyuncularla Dekor Oluşturma’, ‘Dekor ve Oyuncu Yerleştirmeleri’. 10 Kasım 2012 Cumartesi, 14.00-16.00.

‘’SİLVANLI KADINLAR’’: En İyi Kostüm Finalisti (1996); ‘’GAYRI RESMİ HÜRREM’’ : En İyi Dekor ve Kostüm Ödülü (2003)

3) TASARIM / İÇ SESLE YOLCULUK. 17 Kasım 2012 Cumartesi, 14.00-16.00.

Feyza Zeybek

1971 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Lisans ile Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü’nden mezun oldu. İlk profesyonel sahne tasarımına 1972 yılında Gazete Tiyatrosu ile başlayan Zeybek, 1976’da İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’na kadrolu tasarımcı olarak girdi. Tepebaşı Deneme Sahnesi’nde Beklan Algan ile çalıştı. 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası ile Şehir Tiyatroları’ndan uzaklaştırıldı. (1980). Levent Kırca-Oya Başar Tiyatrosu, Nejat Uygur Tiyatrosu, Hadi Çaman Tiyatrosu, Hürriyet Çadır Tiyatro, Seden Kızıltunç Tiyatrosu oyunlarına dekor ve kostüm tasarımı yaptı. Kitap kapakları ve çeşitli dergilere resimler çizdi. Televizyon dizileri ve filmlerde sanat yönetmeni olarak çalıştı. Yasanın iptali ile 1990 yılında Şehir Tiyatroları’na döndükten sonra birçok oyuna dekor ve kostüm tasarımı yaptı. 1990-1998 yılları arasında Tiyatro Araştırma Laboratuarı’nda (T.A.L.) deneysel “Faust” çalışmalarına gönüllü katıldı. Beklan Algan ve ekibi ile 8 yıl çalıştı. 1998’de kendine özgün bir alan açmak, yaratıcı fikirlerine uygun çizimler yapmak üzere “düşlerini çizmek” olarak tanımladığı ÇİZdüşüm projesi serisini başlattı. Tiyatro tasarımlarının yanı sıra birçok etkinlikte, iç ve dış festivallerde Çizdüşüm gösterileri yaptı. “Düğün ya da Davul” oyunundaki tasarımı ile 2003 yılında “Yılın En İyi Giysi Tasarımcısı (Selim Özcan Vakfı) Ödülü”nü aldı. Şehir Tiyatroları’nda Ayşenil Şamlıoğlu rejisi ile sahnelenen “Gayrı Resmi Hurrem” oyununa dekor ve giysi tasarımının yanı sıra Çizdüşüm’ü ile katıldı ve 4 yıl oyuncularla birlikte sahne aldı. 2004 yılında “Yılın En Başarılı Sahne Tasarımcısı” (Afife Jale ve Tiyatro Dergisi) Ödülleri’ni aldı. 2012 yılında 37. İsmet Küntay Tiyatro Ödüllleri’nde “Gönlümdeki Osman Hamdi Bey” oyunundaki tasarımı ile “Yılın En İyi Giysi Tasarımı Ödülü”nü alan Zeybek, halen Şehir Tiyatroları’nın en kıdemli sahne ve giysi tasarımcısıdır ve ÇİZdüşüm projelerini sürdürmektedir.

Kültür Mafyası

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.