Kadıköy Anadolu yönetiminin Duru Tiyatro'yla Derdi Nedir?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ece Saruhan’ın HaberTürk gazetesinde yayınlanan köşe yazısından alıntıları paylaşıyoruz.]

“Duru Tiyatro’da basın açıklaması yapan Emre Kınayı aralarında Can Gürzap, Memet Ali Alabora, Ceyda Düvenci, Burcu Kara, Engin Cezzar, Pelin Körmükçü, Süheyl Uygur ve Behzat Uygur gibi isimlerin bulunduğu sanatçı dostları yalnız bırakmadı. Kınay, “Okul yönetimi, ‘Bizimle medya üzerinden uzlaşmaya gelmeyin’ dedi. Otopark ve kantin mafyasına yönelik çıkarılan yönetmelik bize uygulanmaya çalışılıyor. Hiç borcumuz yok. Art niyet beklentisindeyim. Çocukların sağlığına zararlı görülen tiyatro mu oldu?” diye konuştu.

ÜÇ hafta önce telefonum çaldı. Arayan Emre Kınay’dı. Birkaç gün sonra, Ahu Türkpençe’yle birlikte rol aldığı ‘Sondan Sonra’ adlı oyunun kulisine gidecektim. Bunun için aradığını sandım ama Kadıköy Anadolu Lisesi’nin içinde bulunan Duru Tiyatro’nun okul yönetimi tarafından kapatılmak istendiği haberiyle sarsıldım. Artık hepinizin bildiği durumu, şu sözlerle özetledi telefonda Emre: “9 Şubat 2012’de 28199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan okul aile birliklerinin kiraya verdiği alanlarla ilgili bir yönetmelik değişikliğine geçici birinci madde eklendi. Bu madde, ‘Sözleşme, bitiş tarihinden itibaren yenilenmez’ diyor. Kadıköy Anadolu Lisesi yönetimi, basketbol okuluyla ve kantinle yaptığı sözleşmeleri yeniledi ama tiyatronun sözleşmesini yenilememe kararı aldı. Krizin başlama sebebi 3 Kasım’da bana tebliğ edilen, ’31 Ekim’de sözleşmeyi feshettik’ beyanıdır. Biz zaten geçici maddenin yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay davası açmıştık, dava karar aşamasında.” Kısa bir süre sonra mahkeme, Duru Tiyatro’nun sözleşmesinin feshine gerekçe olan yönetmelik maddesini durdurma kararı aldı. Yani artık top Kadıköy Anadolu Lisesi’nin yönetimindeydi…”

“Kurulduğundan yani 2008 yılından beri ikinci evim gibi olan Duru Tiyatro için, her ay 3 bin 800 lira civarında bir kira ödüyor Emre. Dizilerden kazandığı tüm parayı da tiyatroya aktardığını biliyorum. Kiraladığında bir atık deposu durumunda olan salona, 400 milyarlık yatırım yapmış. Birlikte çalıştığı ekibe ödediği para hariç… Geçtiğimiz haziran ayında Kadıköy Anadolu Lisesi’nin müdürü değişinceye kadar, okul yönetimiyle arasında herhangi bir sorun yaşanmamış. Aksine, okulun öğrencileri Duru Tiyatro’yu defalarca ödüllendirmiş.”

“(Y)eni müdür Kamil Onaran’la birlikte yeni bir dönem başlamış. “Her yerde okulu düzelteceğini söyleyen müdür bey, düzeltme işini tiyatrodan başlatma kararı almış. Cebinde istifa mektubuyla dolaşıyor.”

Emre Kınay, dün, yanına sanatçı dostlarını da alarak, Duru Tiyatro’da basın açıklaması yaptı. Açıklamanın içeriği özetle şöyleydi: “İptale konu 28199 sayılı yönetmelik, Duru Tiyatro’nun Kadıköy Anadolu Lisesi’ne ait mahalde tiyatro olarak faaliyet göstermesine engel olmamakla beraber, bilakis sözleşmesinin yenilenebilmesine olanak sağlayan bir hüküm ihtiva etmektedir. Kantin işletmesi ve Geleceğin Yıldızları Basketbol Okulu’nun sözleşmeleri bu kapsamda yenilenmişken, Duru Tiyatro’ya aynı hüküm uygulanmamıştır. Yine aynı yönetmeliğin 22’nci maddesinde fesih nedenleri sıralanmış, bu sebepler arasında ağır ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş olmak, sağlığa zararlı gıdalar bulundurmak veya satmak, genel ahlak ve adaba aykırı hallerin soruşturma sonucu tespiti, eğitim ve öğretimi olumsuz etkileyen davranışların soruşturma ile tespiti, kiracının sözleşme hükümlerinde öngörülen yükümlülüklerini yapılan yazılı bildirime rağmen 15 gün içinde yerine getirmemesi gösterilmiştir. Duru Tiyatro, kiracı bulunduğu süre boyunca ve halen bu nevi fesih sebeplerine muhatap olacak bir durum içine girmemiştir. Yönetmelikte sayılan fesih sebeplerinin de Duru Tiyatro açısından tatbiki söz konusu değildir. Buna rağmen, kira sözleşmesinin feshedildiği bildirilmiştir. Tiyatroda okul ortamına aykırı hareket edildiği beyan edilmiştir. Kira dönemi boyunca okulun ihtiyacı olan her vakit, salon okulun kullanımına tahsis edilmiştir. Bundan sonra da edilecektir. Okul yönetimi, salonu talep ve ihtiyaca rağmen kullandırmadığımızı iddia ediyorsa ispatla mükelleftir. Okul ortamına aykırı bir durum tespit edildiyse niçin yönetmeliğin emrettiği gibi soruşturma başlatılmamış yahut bir uyarı yapılmamıştır? Görüldüğü üzere, yönetmelik keyfi uygulamanın perdesi olarak kullanılmakta, Duru Tiyatro ve gıyabında Emre Kınay lekelenmektedir.”
Yeni yeni salonlar açılacağına mevcut salonların kapatılmaması için mücadele veriyor ya sanatçılarımız; utançla söylüyorum biz adam olmayız!

Sanatçılar isyanda!
Duru Tiyatro’nun ‘Tatlı Çarşamba’ adlı oyununda rol alan Burcu Kara, “Ortada kişisel bir ego ya da yanlış anlama bulunduğunu düşünüyorum” derken; Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu olan Ceyda Düvenci, şöyle konuştu: “Okul yönetiminin almış olduğu bu karardan dolayı utanç duyuyorum. Okul müdürünü, maarifin müdürü olmak ne demektir hatırlamaya davet ediyorum.” Engin Cezzar “Tiyatro kapatmak dehşet bir şey! Emre, tiyatrosu olmayan bölgeye tiyatro açtı. Bu konu Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıkları’nca çözülmeli” diye konuşurken, Üstün Akmen, “Tiyatronun halkı uyandırıcı etkisi vardır. Bunu istemiyorlar” dedi.

Habertürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.