Kederli komedi 'Yollu', "Janti Alayına Tiyatro"da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ntvmsnbc’den Demet Özbay, Janti Alayına Tiyatro prodüksiyonu Yollu üzerine bir haber yaptı. Bu haberin bir bölümünü sizlerle paylaşıyoruz]

‘Barış Gelini’ olarak tanınan Pippa Bacca’nın ülkemizde tecavüze uğrayıp, öldürülmesini hepimiz hatırlıyoruz. “Yollu” tecavüzün sadece bir cinsin bir cinse değil, toprağa, bedene, düşünceye kadar hayatın her noktasında olabileceğine dair bir oyun. Ancak tecavüzden de öte bunu yaratan koşulları, zihniyeti, toplumu, kadını ve erkeği yaratan toplumsal bilinci, bu duruma bakışımızı, kayıtsızlığımızı, ikiyüzlülüğümüzü ‘Barış Gelini’ne tecavüz eden kamyoncu üzerinden görünür kılmaya çalışıyor. El birliği ile toplumsal cinayeti nasıl yarattığımızı gösteriyor.

Üstelik tecavüzü mağdurun gözünden değil, tecavüzcünün gözünden işliyor. Oyundaki karakterler bir vücudun organları olarak düşünülmüş, kamyoncu ise bu vücudun cinsel organı yani penisi. Tecavüz kamyoncu aracılığı ile işlenmiş toplumsal bir suç olarak çıkıyor karşımıza, bizim penisimiz olarak!

“Duyarlı insanlar, bu ‘oyun’un seyircisi değil, doğrudan ‘oyuncu’su olmaya çağırıldı. Ve tüm ‘oyuncu’lar, Pippa ile ‘aynı yolda’ buluştu. Sanatçı, sporcu, gazeteci pek çok aydın, barış için telli duvaklı ‘gelin’ oldu! Böylece, savaşa, tecavüze, işkenceye karşı, büyük bir “Barış Albümü” oluşturuldu.

Aslında bu proje, bir ‘yola devam’ hikâyesidir. Dünyanın değişebileceğine olan inancın ürünüdür. Barışı yarı yolda bırakmayan tüm Pippa’lara sonsuz teşekkürlerimizle…”

Bu cümleler ile anlatılan “Barış Gelinim olur musun?” isimli fotoğraf projesinin Yaratıcı Yönetmenliğini Ali Ömür Ulusoy yapmış. Fotoğrafları ise Fotoğraf Sanatçısı Erbil Balta çekmiş. Mesut Yar, Bülent Çolak, Mert Fırat, İlker Ayrık, Toprak Sergen, Baba Zula, Gülriz Sururi gibi isimlerin destek verdiği projenin ilk gösterimi oyunun galasında 25 fotoğraf ile yapılmış. Serginin büyük gösterimi ise 2013 yılında olacak.

‘Yollu’ isimli oyun 18 Kasım Pazar akşamı saat 20.30’da Sahne Hal’de izlenebilir. Gösterim tarihleri için;

facebook.com/Janti.Sanat

twitter.com/jantisanat

www.jantisanat.com adresinden bilgi alınabilir…

Yazan: Ali Ömür Ulusoy

Yöneten: Bülent Çolak

Yardımcı Yönetmen: Volkan Keleş

Oyuncular: Bülent Çolak, Ali Savaşçı, Çiçek Acar, Serap Matyaş, Suat Ünaldı, Volkan Keleş

Dramaturg: Derya Cumburg

Dış Sesler: Fırat Tanış, Ahmet Kaynak, Ömer Uğur

Kostüm Tasarım: Dilek Kaplan

Dekor Tasarım: Ayşe Milli

Ses-Efekt: Bülent Taban

Işık Uygulama: Abbas Tekin

Sahne Amirleri: Emre Can Durmaz, Murat Can İnal

Koordinatör: Alihan Tuçtan

Ntvmsnbc

Paylaş.

Yanıtla