Komedi İyidir

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ebru Esen Turgud’un, “Bezirgan” adlı komedi oyunu ile ilgili Cem Davran, Erkan Can ve Şebnem Bozoklu’yla yaptığı ve Hürriyet’te yayınlanan röportajından alıntıları paylaşıyoruz.]

 “Bezirgan”da İtalyan tiyatrosundaki gibi sahneye maskeyle çıkacaksınız. Kimin fikriydi bu?

Cem Davran: “Bezirgan”ı dünya tiyatro literatüründe çok önemli bir yeri olan Moliere’in “Tartuffe” adlı oyunundan uyarladık. Geleneksel Türk tiyatrosunun tekniklerini ve aynı zamanda İtalyan gelenekseli maskeleri kullanarak. Bir ‘dünya gelenekseli’ çıkardık ortaya. Fikir tamamen yönetmenimiz Yıldıray Şahinler’in. Zaten hepimizi ikna eden bu fikirdi. Enteresan bir proje…

Ne kadar zamandır bu oyuna çalışıyorsunuz?

Cem Davran: Üç aydır.

Hangi karakterleri canlandırıyorsunuz?

Cem Davran: Bezirgan ve Fikret karakterlerini canlandırıyorum ben. Yani eserin orijinalinde Tartuffe ve Orgon’u.

Şebnem Bozoklu: Ben Elmire’yi oynuyorum.

Erkan Can: Ben de Madam Pernelle’i. Şebnem’in kayınvalidesi, Cem’in de annesiyim. Birinci perdede oyunu açıyorum, ikinci perdede kapatıyorum.

Şebnem Hanım siz bu oyunla birlikte İstanbul Halk Tiyatrosu ekibine dahil oldunuz. Oyun hakkında neler söylemek istersiniz?

Şebnem Bozoklu: Şanlı hissediyorum kendimi. Çok az karşılaşabileceğim bir oyunun içindeyim şu anda. Bambaşka bir oyunculuk biçimi gerektiren bir oyun bu. Ben daha önce maskeyle oynamamıştım. Bu anlamda da benim için bir ilk.

Maske oyunculuğuyla ilgili herhangi bir çalışma yaptınız mı?

Şebnem Bozoklu: Evet, workshop yaptık.

Oyun İstanbul’da sahnelenecek. Sonrasında turne yapmayı düşünüyor musunuz?

Cem Davran: Kesinlikle. Şimdiden teklifler geliyor zaten. Avrupa’daki festivallere katılmayı düşünüyoruz. Onlar için de enteresan bir iş bu. Bir Fransız yazarın oyununun Türk gelenekseliyle uyarlaması, dünya için de önemli. Ayrıca sadece yurtdışına değil, Türkiye’nin köylerine de gitmeyi istiyoruz.

Oyunun konusundan da biraz bahseder misiniz? Nedir izleyiciye verdiğiniz mesaj?

Cem Davran: Oyun, din ve inanç suistimalini anlatıyor. Özellikle sahici inancı öven, sonuna kadar arkasında duran, sahtesini de herkesin suratına vuran bir oyun. Birilerini kırmadan cümlelerimizi söylemeye çalışıyoruz. Bir de çok şahane bir ekiple tiyatro yapıyoruz. Değmeyin keyfimize. Bunun bir adım sonrası zaten cennettir! (Gülüyor)

Erkan Can: Bir şeyleri komediyle anlatıyoruz. Komediyle her şey halloluyor bence. Komedi iyidir. Tiyatro yapmaktan çok ama çok mutluyuz. Tiyatro bizi hayata bağlayan şey. Esas işimiz bu. “Bezirgan”ı da çok severek, çok eğlenerek oynuyoruz.

Oyunda kullandığınız maskeleri özel olarak mı hazırlattınız?

Cem Devran: Candan Seda Balaban’a yaptırdık. Her oyuncunun karakterine göre tasarım yaptı. Bu arada dekorumuz Barış Dinçel’e, kostümler de Duygu Türkekul’a ait.

Başka projeleriniz de var. Yoğun tempoda bu oyunda da yer almak sizi zorlamıyor mu?

Cem Davran: Evet, hepimizin başka projeleri var; diziler, filmler… Yoğunluğa rağmen bu oyunda yer almak hepimizi çok mutlu ediyor.

Şebnem Bozoklu: Biz bu yorgunlukları hiç takmıyoruz.

Oyun 13 Kasım, Beşiktaş Kültür Merkezi ve 14 Kasım’da  Caddebostan Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşacak.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.