Kürtçe Hamlet'e Yoğun İlgi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hollanda Rast Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Celil Toksöz’ün yönettiği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu‘nun (DBŞT) Kürtçe oyunu “Hamlet“ izleyici rekoru kırdı.

Dünyanın en ünlü trajedilerinden biri olan William Shakespeare’in “Hamlet”i Dicle Üniversitesi Konferans Salonu’nda  Diyarbakır’daki prömiyerini yaptı. DBŞT tarafından sahnelenen oyunun dünya prömiyeri Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yapıldı. Oyun daha sonra İsveç’in başkenti Stockholm’de sahnelendi. Yönetmenliğini Rast Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Celil Toksöz’ün yaptığı, DBŞT oyuncularından Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Koçer, Leyla Batgi, Emin Yalçınkaya, Vural Tantekin, Mesut Erenci’nin rol aldığı oyunda oyunculuk ve şarkılarıyla sanatçı Rojda’nın performansı dikkat çekti.

Ayakta İzlendi

İzleyicinin yoğun ilgi gösterdiği oyunda ilginç kareler yaşandı. 1500 kişilik salonda, ara koridorlar dahil tıka basa dolarken yaklaşık iki bin kişi oyunu izledi. Fuayedeki LED ekrandan gösterilen oyun ayakta izlenerek, beğeni topladı.

Oyunun ardından sahneye gelerek oyuncuları kutlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, cezaevlerindeki açlık grevlerini anımsatarak duygu yüklü bir konuşma yaptı.

“İnsanlığın vicdanı açlık grevlerinde ölüm döşeğindedir” diyen Baydemir, Kürt halkının evlatlarının 59 gündür barış ,özgürlük ve kardeşlik için açlık grevinde olduklarını anımsattı. “Allahım artık özgürlüğü mazlum halkın payına ver. Yeter artık. Kardeşlerimin payına ölüm düşmesin. Kardeşlerimin kanının aktığı yeter artık!” diyen Baydemir, konuşmakta zorlandı.  “Bugün burada bu tiyatro Kürtçe olarak gösteriliyorsa bunda Şeyh Sait’ten günümüze verilen mücadelenin büyük payı vardır” diyen Baydemir, Kürt halkının hiçbir halka karşı düşmanlık yapmadığını ve haklarını gasp etmediğini söyledi. Baydemir, “Kürt halkının tek isteği kendi topraklarında, halk olmaktan kaynaklı haklarını özgürce kullanmaktır. Halkların vicdanı ölmesin” diye konuştu.

Kürtçe “Hamlet”te davul, zurna, tef, saz ve keman gibi geleneksel enstrümanlarla canlı müzik yapılıyor. Oyunun yorumu Kürt sözlü edebiyatındaki dengbej geleneğinden esintiler taşıyor. William Shakespeare tarafından 1599 ile 1601 yılları arasında yazılan “Hamlet” Danimarka’da geçiyor. Oyun, Prens Hamlet’in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius’tan intikamını almasını anlatıyor.

Haber Diyarbakır

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.