Oyun İzlesin ki, Daha İyi Oynasın!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Milliyet gazetesinden Nihan Boran’ın, tiyatro öğrencilerinin oyunları ücretsiz izleyebilmesi için girişimde bulunan Şakir Güler hakkındaki yazısını okuyucularımızla paylaşıyoruz.] Tiyatro öğrencileri, oyuncu-öğrenci Şakir Güler’in girişimiyle ücretsiz oyun izleyebilmek için harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde Twitter’ın en az hayat kadar hızlı akan timeline’ında çok ilginç bir tweet yakaladım: “Kaçak olarak DT’de oyuna girdiğim doğrudur. DT ve ŞT resmi olarak tiyatro öğrencilerini biletsiz alana kadar bu aksiyona devam edeceğime and içerim =)”

Bunu yazan bir tiyatro öğrencisi, Şakir Güler. Hem okullu hem alaylı diyeceklerimizden, aktif olarak tiyatro da yapıyor. Bu ikisini yaparken boş durmuyor, tiyatro okuyan öğrencilerin ücretsiz oyun izleyebilmeleri için de çaba gösteriyor. Geçtiğimiz Tiyatro Festivali’nde de boş kalan yerlerde ücretsiz oyun izlemek için festival görevlileriyle ters düştüğünü bizzat biliyorum.

Şakir, son dört yıldır Ferhan Şensoy’un tiyatrosu Ortaoyuncular’da öğrenci kimlik kartını gösterip ücretsiz oyun izleyebildiğini söylüyor. Tüm çabası, diğer tiyatroların da böyle bir uygulamaya gitmesi. Bir tiyatro öğrencisinin daha fazla oyunu izlemek için giriştiği bu çaba takdire şayan ve desteklenesi.

Şakir’in kaçak olarak Devlet Tiyatrosu’nda oyun izleme macerası şöyle başlıyor. Bir gün oyuna gidiyor, tiyatro öğrencisi olduğunu ve oyunu ücretsiz izlemek istediğini söyleyince önce reddediliyor. Daha sonraki hafta gittiğinde aynen şunlar yaşanıyor: “Gişedeki kadın açıklamaya çalışıyordu, ben de bir saniye der gibi hareket yaptım ve yukarı koştum. Kadın da ses çıkartmadı. Üst kata sanki biletim varmışçasına özgüvenli çıktım, kimse bir şey sormadı, girdim oturdum boş bir yere.” Çok kafa yormaya gerek yok; bu gençler oyun izleyecek ki ufukları açılsın, daha iyi oynasınlar, yönetsinler, yazsınlar…

İlk destek İstanbul Halk Tiyatrosu’ndan

Bir süre nasıl olur, olur mu diye kendi kendime düşünürken birkaç saat sonra İstanbul Halk Tiyatrosu oyuncularından Yıldıray Şahinler, Şakir’i: “İstanbul Halk Tiyatrosu oyunlarına kaçak olarak girmeye çalışan tiyatro öğrencilerine itinayla erketelik yaparım, maymuncuk bulurum” diyerek esprili bir şekilde desteklediğini gösterdi. Anlayacağınız bir istek, hemen karşılığını buldu.

Şakir’in yazının başında yazdığım 17 Ekim tarihli tweet’inden bu yana, bir buçuk ay geçti. Bu çaba karşısında elbette tiyatrolar kayıtsız kalmadı. Tüm tiyatro öğrencilerine olmasa bile, koltuk sayısının belli bir kontenjanını ayıran Mekan Artı diğer destekçilerden biri oldu.

Şakir’le, Mekan Artı’da Ödipus oyunundan önce karşılaştık, “Nasıl gidiyor tiyatrolara bedava girme girişimleri?” diye sorunca, hararetli bir konuşma içerisine girdik. Kendisinin aynı zamanda oyunculuk yaptığı için birçok oyunu ücretsiz izleyebildiğini ama diğer arkadaşlarının da izlemesini istediği için böyle bir girişimde olduğunu söyledi. İsmi bizde kalsın ama, “Bir bira daha az içsin, oyuna gitsin” gibi cümlelerle karşılaştığını söyledi Şakir. Üzücü tabii. İkisini birbirine karıştırmamak gerek.

Tiyatro öğrencilerine imkanları dahilinde kapılarını açan tiyatrolar desteklerini şöyle duyurdu:

Mekan Artı: Tiyatro öğrencileri Mekan Artı’da oyunları bedava izliyor! Mekan Artı, günlük seyirci kapasitesinin %10’unu bölüm öğrencileri ayırıyor. Rezervasyon yaptıran oyunculuk, dramaturji, dans, dramatik yazarlık, sanat yönetimi öğrencileri oyunları bedava izliyor. Rez: 0212 224 57 56

Tork Dans: Her gösterisine 10 öğrenciyi davetli olarak alıyor! Rezervasyon: 0212 251 45 45

Tiyatro Kılçık: Dostlar 🙂 artık her oyunumuzda konservatuar ve akademilerden 5 adet öğrenciyi davetlimiz olarak ağırlayacağız. Rezervasyon: 0538 986 73 73

Tiyatro Adam: Afife Jale Sahnesi’ndeki oyunlarımıza konservatuar tiyatro bölümü öğrencileri kimliklerini göstererek ücretsiz katılabilirler. Bilginize…

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.