Sahnede Emekli Oluyorlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Birim Dans Tiyatrosu (BDT)  Sanat Yönetmeni İhsan Kadir Bengier, Hürriyet gazetesine BDT’nin kuruluş amacından ve çalışmalarından bahsetti. Haberin bir bölümünü aktarıyoruz.]

Fiziksel olarak 45 yaşından sonra bale yapmak mümkün olmadığı için sahneden ayılmak istemeyen balerin ve baletler dans ederek, oyunculuk yaparak, şarkı söyleyerek emekli olana kadar sanatlarını sürdürüyor.45 yaş üstü sanatçıların aşkla yaptıkları mesleklerini sürdürebilmeleri için Devlet Opera ve Balesi Genel Genel Müdürlüğü bünyesinde Birim Dans Tiyatrosu (BDT) faaliyet gösteriyor.

Klasik baleyi 45 yaşından sonra yapmanın bedensel olarak problemlere yol açacağını ifade eden Bengier, şunları söyledi:

“Çünkü 40 yaşına kadar bir insanın bedeni maden işçisi kadar çok çalışarak yıpranıyor ve yok oluyor. Siz hiç 22 yaşında jimnastikçi duydunuz mu? Olmaz, 18 yaşını geçti mi biter. Bale de 8-9 yaşında başlıyor ve 40 yaşında bitiyor. Bu bale aralığı ama çağdaş dans, kendini anlatabilirlik, dans tiyatrosu veya dansın başka alanları hala açık. Bizim BDT gibi. 40-45 yaş üstü dansçılar buralarda dans edebilir. Böyle açılımlar gerekiyor.

Gelecek kuşaklara aktarmak

Bunlar da elimizde var. Bizde iki kişi 64 yaşında, bir kişi 65 yaşında. Bu sene emekli olacak dansçımız da var. Geçen sene bir dansçı sahnede emekli oldu. Oyunculuklarından faydalanıp bilgiyi gelecek kuşaklara aktarmak gerekiyor. Projeyle sahnede emekli olan sanatçı sayısı her geçen gün artıyor. Sahnede emekli oldular ama bale yaparak değil, dans tiyatrosunda oynayarak. Dans ettiler, oyunculuk yaptılar, şarkı söylediler. Önemli olan insanların önünü açabilmek. O da bu tarz verimlileşmelerle, biraz kafa yorarak oluyor.”

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.