'Sarı Çıyan Müziği' Okuma Tiyatrosu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Goethe Institut ile Kumbaracı50 işbirliğiyle düzenlenen  “Sarı Çıyan Müziği” okuma tiyatrosu, yazarı Marianna Salzmann’ın katılımıyla gerçekleştiriecek  ve okumanın ardından yazarla söyleşi düzenlenecek.

Okuma Tiyatrosu

26 Kasım 2012, saat 20.30

KUMBARACI50

Kumbaracı Yokuşu No:50

Tünel-Beyoğlu

Giriş serbest.

Goethe-Institut Istanbul ve

KUMBARACI50 işbirliğiyle

Sarı Çıyan Müziği

Yazan: Marianna Salzmann

Çeviren-Yöneten: Sibel Arslan Yeşilay

Müzik: Daniel Kahn,

Oyuncular: Okan Urun, Bedir Bedir, Gülşah Fırıncıoğlu, Özden Çiftçi, Beyti Engin

Almanya’da herhangi bir yer. Nurit Sedat’tan hamiledir. Sedat düşlerindeki vatana, Türkiye’e gitmek istemektedir. Bir daha hiçbir evrak göstermek ve hiç bir sorumluluk almak zorunda olmadığı bir ülkeye. Aron ise arkadaşlarının arasını bulmaya çalışırken kendini olayların içinde bulur.

Bir Türk, bir Yahudi delikanlı ile bir Alman-Türk asıllı Hıristiyan genç kız,  ‘‘Sarı Çıyan Müziği”ne – sonsuza kadar sürecek olan ön yargılara ve ayrımcılığa – rağmen, kendi yollarını bulmak için, dışarıdan gelen ön yargılara ama en çok da kendi önyargılarına karşı savaşırlar.

Gazete haberi: Olay perşembe akşamı meydana geldi. Yaşlı bir adam, iki gençi uyardıktan sonra gençler ona tükürmüş ve “Lanet olası Alman’’ diyerek hakaret etmiş. Adam ayağa kalkarak vagonun ön tarafına gitmiş. Orada bulunan 15 – 20 yolcudan hiçbiri olaya müdahale etmemiş. Adam en son durakta indikten sonra göçmen kökenli iki genç, adamı takip etmiş ve durağın ara katında sıkıştırarak kafasına indirdikleri bir yumrukla yere sermişler. Güvenlik kameralarında, yaşlı adama defalarca vurdukları ve tekmeledikleri görülüyor.

“Sarı Çıyan Müziği” 20 Aralık 2007’de Münih’de meydana gelen olaylardan esinlenerek yazılmıştır ve “göçmenlik geçmişine sahip” iki gencin bir Alman emekliyi metroda öldüresiye dövmesini ve sonrasında meydana gelen tartışmalarda dile getirilen suç ve kültürel kökler arasındaki bağlantıyı işlemektedir. Oyun, toplumsal yaşamın dayatmaları karşısında üç gencin kendilerine yeni bir yol bulma arayışlarını; anavatanları ile yaşadıkları ülke arasında, farklı kültür ve dinler arasında sıkışıp kalmalarını yansıtıyor.

Detroit doğumlu müzisyen, oyuncu ve besteci Daniel Kahn, Marianna Salzmann’ın “Sarı Çiyan Müziği” adlı eserinin okuma tiyatrosuna müzigi ile eşlik edecek.

Tiyatro  ve müzik eğitimini Michigan Üniversitesi’nde tamamlayan Daniel Kahn 2005 yılında Berlin’e göç etti ve kısa sürede uluslararası folk ve klezmer müzik dünyasının aranan isimlerinden biri oldu.

Marianna Salzmann

1985 yılında Rusya’da doğdu, 1995 yılında Almanya’ya yerleşti. Hildesheim Üniversitesi’nde Edebiyat veTiyatro dallarındaki eğitimini tamamladı. 2008 yılında Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi Dramatik Yazarlık Bölümü’nü kazandı ve 2012 yılında mezun oldu.

Kısa oyunları çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı. Hannover Schauspielhaus ve Theaterhaus Jena  tiyatrolarında reji ve dramaturji asistanlığı yaptı. Hannover veHildesheim’de yaptığı reji çalışmalarından sonra sanat ve toplum dergisi „freitext“in kurucuları arasında yer aldı. Berlin’de yaşamaktadır.

Ödülleri:

2009 „Sarı ÇıyanMüziği“  oyunuylaViyana WORTSTAETTEN  yılın sürgünde oyun yazarı ödülü

2012 “Muttermale Fenster Blau“ oyunuyla  Kleist- Genç Oyun Yazarı Teşvik Ödülü

2012  Tarabya Kültür Akademisi Bursu

Oyunları:

„Begyour pardon“

İlkoyun: Ballhaus Naunynstraße, Berlin, 25.4.2012.Yöneten: Hakan Savas Mican

„Muttermale Fenster Blau“

İlkoyun::Badisches Staatstheater Karlsruhe/Ruhrfestspiele Recklinghausen , 20.5.2012 ,

Yöneten:.Carina Riedl

„Muttersprache Mameloschn“

İlkoyun: Deutsches Theater Berlin, 9.9.2012. Yöneten: Brit Bartkoviak

SATT“

İlkoyun:  Bayerisches Staatsschauspiel Münih, 6.3.2011. Yöneten: Stefanie Bauerochse

Schwimmen lernen“

İlkoyun: Heidelberger Theater, 1.3.2013.Yöneten: Paul-Georg Dittrich

„Sarı Çıyan Müziği“

İlkoyun: bat-Studiotheater Berlin, 25.9.2010. Yöneten: Nick Hartnagel

http://kumbaraci50.com/sari-ciyan-muzigi-okuma-tiyatrosu/

http://www.goethe.de/ins/tr/ist/kue/the/tr10127563v.htm

www.kumbaraci50.com

www.goethe.de/istanbul

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.