Tiyatro Formül Amerika'daki 'Cadı Avı'nı Sahneye Taşıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro Formül’ün bu seneki ilk oyunu ‘Yükselişten Sonra’, Amerika’daki ‘Cadı avı’ sırasında insanların ihanet dolu yaşam biçimlerini ve dostluk kavramının yok oluşunu anlatıyor.

29 Haziran 1940’da Amerikan Kongresi, Amerikan hükümetinin devrilmesini savunmayı ve bunun propagandasını yapmayı suç haline getiren bir yasayı kabul etti. Ülkedeki komünist faaliyetleri araştırmak üzere kurulan Amerikan Karşıtı Faaliyetler Komitesi (HUAC), sendikacılardan yazarlara, müzisyenlerden eğitimcilere onlarca insanı sorguladı. Ancak bunlar arasında en çok gürültüyü Hollywood’un bilinen isimlerinin sorgulanması kopardı.

Bu “Cadı avı” sırasında bütün tanıklardan Komünist Parti’ye üye olup olmadıklarını, üye iseler, diğer üyelerin isimlerini ve artık bu işleri bıraktıklarını söylemeleri ve Komite üyelerine artık yalnızca Amerikan çıkarları için çalışacak birer tövbekar olduklarını kanıtlamaları istendi. Sorulara yanıt vermeyi reddeden onlarca Hollywood çalışanı ya hapse atıldı ya da sürgüne gitmek zorunda kaldı. İşlerini kaybetmek ise hepsinin ortak kaderiydi. Komitenin karşısına çıkıp arkadaşlarının isimlerini birer birer sayanlar, kariyerlerine kaldıkları yerden devam ettiler.

Komitenin gazabına uğrayıp para cezasına çarptırılan ve işlerini kaybedenler arasında Bertolt Brecht, Charlie Chaplin, Arthur Miller, Orson Welles ve Pete Seeger gibi ünlü sanatçıların yanı sıra daha kariyerlerinin başında olan ve gelecek vadeden pek çok kişi yer aldı.

Tiyatro Formül’ün bu seneki ilk oyunu ‘Yükselişten Sonra’, işte tam da bu dönemde insanların ihanet dolu yaşam biçimlerini, dostluk kavramının yok oluşunu anlatırken medya iş dünyası arasındaki çıkar ilişkilerinin de çirkin yüzünü sergilemekte…

Gerhard Borris’in yazdığı ‘Yükselişten Sonra’yı Özdemir Nutku çevirdi, Sedat Küçükay yönetti, dekorlarını Merve Özek, kostümlerini de Nilay Gökay yaptı. ‘Yükselişten Sonra’da Ümit Aksoylu, Özcan Alpar, Alev Aykent, Erdoğan Bayrakoğlu, Kubilay Erdelikara, Ezgi Erdilek, Ali Erdoğan, Sedat Küçükay, Şahika Topçu, Evrim Yaman, Selma Yaymacı rol aldı.

16 Kasım Cuma saat 20.30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde ilk gösterimini yapacak olan oyun daha sonra 13 Aralık’ta yine Caddebostan Kültür Merkezinde ve her Cumartesi Maltepe’de Prof.Dr.Türkan Saylan Kültür Merkezinde sergilenecek.

Ntvmsnbc

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.