Tiyatro Oyununa Müdahale Meclis Gündemine Taşındı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

CHP’li Tanrıkulu, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenen Mem û Zin adlı oyunda yazardan habersiz değişiklik yapıldığı iddiasını Kültür ve Turizm Bakanı Günay’a sordu. Oyunun yazarı ise eserinin değiştirildiğini belirterek Devlet Tiyatroları hakkında dava açtı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Van Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenen Mem û Zin adlı oyunun senaryosunda bir kısım değişikliklere gidildiği ve bu değişikliklerin senaryo yazarından habersiz olarak yapıldığı iddiasını Meclis’e taşıdı. Tanrıkulu, soru önergesinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a şu soruları yönetti:

“Yukarıda yer alan senaryonun yazarın bilgisi ve onayı olmaksızın değiştirildiği iddiaları doğru mudur?
Eğer anılan iddialar doğru ise yapılan değişiklikler nelerdir ve kimler tarafından yapılmıştır?
Yine eğer iddialar doğru ise değişiklik yapılma gerekçeleri nelerdir? Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün eser sahibinin izni veya onayı alınmadan herhangi bir oyunu sahneleme yetkisi bulunmakta mıdır?
Senaryonun aslında değişiklik yapıldığı beyan edilerek tiyatro oyunun programdan çıkartılması ya da oyunun sergilenmesinin durdurulması yönünde bir talep olmuş mudur?
Mem û Zin adlı oyundan başka Devlet Tiyatroları bünyesinde aynı şekilde değişiklik yapılan başka oyun bulunmakta mıdır?
Yukarıda yer alan iddialar doğru ise anılan değişikliği gerçekleştirenler hakkında idari veya 5486 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?”

ANF’nin haberine göre Oyun yazarı Cuma Boynukara, Van Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Mem û Zîn adlı oyununun anlam ve kurgusal bütünlüğünü bozacak şekilde değiştirildiğini belirterek Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında dava açmıştı.

Oyunu izlediğinde oyunun anlam ve kurgusal bütünlüğünü bozacak eklemeler bulduğunu belirten Boynukara, konuya ilişkin şöyle konuşmuştu:

“Oyun sonrası Van Devlet Tiyatrosu Müdürü ve oyunun rejisörü ile yaptığım görüşmede oyunda yapılan söz konusu değişikliğin neden bana bildirilmediğini ve buna izin vermeyeceğini sözlü olarak ifade ettim. Daha sonra 11 Ekim tarihinde bir dilekçeyle Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak oyunumdaki aksaklıkların giderilmesini, oyunun durdurulmasını talep ettim.”

Boyunkara, girişimlerine karşın oyunun sahnelenmeye devam ettiğini belirterek, oyunun durdurulması için Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında dava açtığını açıklamıştı.

Sol

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.