1. Kürt Tiyatro Konferansı Diyarbakır'da Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1.Kürt Tiyatrosu Konferansı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda başladı. Konferansa aralarında Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) Üyesi Eberhard Wagner, Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Arıcı, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü öğretim görevlisi Süreyya Karacabey, drama yazarı Yeşim Özsoy Gülan, Diyarbakır Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Cegerxwîn Kültür Merkezi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve Aram Tigran Kent Konservatuarı’nda tiyatro çalışmalarını sürdüren çok sayıda tiyatrocu katıldı. Kürtçe oynanmış olan tiyatrolardan kısa kesitlerin yer aldığı kısa filmin gösterimi ardından açılış konuşmasını yapan tiyatrocu Rugeş Kırıcı, konferansın tüm Kürt tiyatrocularının hasreti olduğunu kaydetti. Konferansın geç kalınmış bir konferans olduğunu kaydeden Kırıcı, daha ileriki süreçlerde gerçekleşecek olan ikinci konferansın daha da geniş katılımlı geçmesi dileğinde bulundu.

‘YASAKLI BİR DİLLE TİYATRO YAPMAK HAYAL GİBİYDİ’

Yasaklı bir dil karşısında tiyatro yapmanın bir hayal olduğunu kaydeden Kırıcı, “Kürt halkının yaşadığı her şey filmlerin, tiyatroların konularıydı. Ancak Kürtlerin bunların gözler önüne serilmesini sağlayacak ne bir tiyatro ne de bir film vardı. Sonraki süreçlerde gelişen mücadele öyle bir mücadeleydi ki her alanda bir uyanış başladı. Bir halkın özgürlük mücadelesiydi. Bu mücadeleyle birlikte hayal gibi görünen her şey gerçeğe dönüşmeye başladı. Tiyatro da bu hayallerden birisiydi. 1990’lı yıllarla birlikte Kürt Tiyatrosu bir uyanışa geçti” dedi.

Tiyatrocu Nursel İnce’yi (Sarya) de anan Kırıcı, “Sarya oyunda bir karakteri canlandırıyordu. Bu karakter oyunun içerisinden çıkarak, Sarya’nın hayallerini yüklenerek yönünü dağlara çevirdi ve tarihin bir sayfasına not düştü. 1990’lı yıllardan önceki dönemlerde Kürt tiyatrosunun hiçbir olanağı yoktu. Tiyatroda oynayacak oyuncu, yönetmen, sahne ya da salonlar yoktu. Ancak belli bir süre sonra öyle oyunlar sergilendi ki, artık Kürt tiyatrosu yavaş yavaş toprağın altından gün yüzüne çıkmaya başladı. Ve bugün ilk konferansı gerçekleştiriyoruz. Bu uzun yolculukta onlarca grup ve tiyatrocu yetişti” diye belirtti.

Açılış konuşmasının ardından birinci günün programı çerçevesinde Nazım Hikmet Çalışkan’ın moderatörlüğünü yaptığı “Türk Tiyatrosu’na genel bakış” başlıklı panelde Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Arıcı, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü öğretim görevlisi Süreyya Karacabey, uluslaşma yolunda Türk tiyatro deneyimi ve Türk Tiyatrosu’na genel bakış konuları tartışıldı.

Konferansın bugünkü programının devamında moderatörlüğünü Berfin Zenderlioğlu’nun yapacağı ve yönetmen Yeşim Özsoy Gülan’ın konuşması olarak katılacağı “Yurt dışı festivalleri ve kültürel kimlik” konulu panel düzenlenecek. Konferansın öğleden sonraki bölümünde de Uluslararası Tiyatro Enstitüsü üyesi Eberhard Wagner’in konuşmacı olarak katılacağı “Theatre An Der Ruhr Deneyimi” konusunun konuşulacağı panel gerçekleştirilecek. “Türkiye’de Kürt Tiyatrosu deneyimi” konulu panelin ardından Ferhat Keskin’in yönettiği “Daweta Xwînî” isimli tiyatronun sahnelenmesiyle ilk günkü program son bulacak.

3 gün boyunca devam edecek olan konferans, ikinci ve üçüncü gününde basına kapalı bir şekilde devam edecek. (ANF)

Haberdiyarbakır

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.