Birinci Kürt Tiyatrosu Konferansı Son Buldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ANF Ajansın haberine göre “Birinci Kürt Tiyatrosu Konferansı” son buldu. Konferansta, Kürt Tiyatro Müzesi ve uluslararası tiyatro konferansı yapılması yönünde karar alınırken, tiyatrodaki sorunların çözümünün Demokratik Ulus Kültürü ile mümkün olacağı belirtildi.
Diyarbakır’da 17 Aralık’ta başlayan ve üç gün süren 1. Kürt Tiyatrosu Konferansı, açıklanan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Tiyatro alanında önümüzdeki döneme ilişkin Kürtçe Tiyatro Müzesi dahil birçok karar alındı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Burhan Karadeniz Sinema Salonu’nda konferansın sonuç bildirgesi tiyatrocu Berfin Zenderlioğlu tarafından açıklandı.
Sonuç bildirgesinde, konferansın Kürt tiyatrocuların birliği için kutsal bir adım olduğu belirtildi. Kürt tiyatrocularının güçlerini Abdurrahim Rahmi’nin “Kürt Tiyatrosu Kürtleri faziletidir” söyleminden aldıklarının belirtildiği bildirgede, şunlar kaydedildi: “Kürt Tiyatrosu’nun büyük zorluklara rağmen hayallerin istemiyle Teatra Jiyana Nû tarafından İstanbul’da atıldı. Yeraltında yavaş yavaş gelişen ve yükselmeye başlayan Kürt Tiyatrosu sokaklara, oradan sahneye taşındı. Tiyatroculardan bazıları bu tohumları yönünü dağlara dönerek, oralara serpiştirdi. Yasak dilleriyle, yasak çalışmalarıyla tiyatroyu her yere yaydılar. Bir halkın yaşadıklarının hepsini yazdılar, yazdıklarını tiyatroya çevirip, oynadılar. Kürt tiyatrocular bazen sahnede tutuklandılar, bazen ise saldırıya uğradılar. Kürt Tiyatrosu bu zor şartlardan konferans düzenleyecek bir seviyeye ulaştı.”
Konferansla birlikte Kürt Tiyatrosu’nun geleceğinin tartışıldığına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, “Bu amaçla birçok bölgeden Kürt tiyatrocunun katılmıyla 3 gün süren 1. Kürt Tiyatrosu Konferansı düzenlendi. Konferansla birlikte ilk kez Kürt tiyatrocular, biraraya gelerek belirli konular üzerinde tartışmalar yürüttü. Konferansın ilk gününde ‘Türkiye’deki Kürt tiyatrosu’ deneyimi paylaşıldı. İkinci gününde ‘Kürt Tiyatrosu’nda kültürel arka plan ve günümüz Kürt Tiyatrosu’nun bununla ilişkisi’ konusu ve “Mezopotamya ve Sümer mitolojisinde tiyatral köken’ konuları tartışıldı. Üçüncü günde ise, ‘tiyatro ve siyaset ilişkisi, çözüm önerileri ve planlamalar’ konuları ele alındı. Kürt tiyatrocuları bu tartışmalarda çıkan sonuçlar ve yaşanan sorunlar ve buna sebep olan nedenleri tartıştılar. Çözümün ve ihtiyacın Demokratik Ulus Kültürü bakış açısında olduğu öne çıktı” denildi.
Bildirgenin son bölümünde ise, önümüzdeki sürece ilişkin hayata geçirilecek planlamalara ilişkin konferansa yapılan önerilere ver verildi. Bu kapsamda, önümüzdeki dönemde Kürtçe Tiyatro Müzesi’nin açılması, gelecek yıl için uluslararası bir konferansın düzenlenmesi, Kürt Tiyatrocular Birliği’nin ve önerilerin hayata geçirilmesi için 9 kişiden oluşan bir inisiyatif ve uluslararası arşiv ve araştırma ekibinin kurulması kararlaştırıldı.
Okunan sonuç bildirgesinin ardından katılımcıların toplu fotoğraf çektirmesiyle, konferans sona erdi.

Haber Diyarbakır

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.