Deneysel Sahne – Amatörden Tarafız

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Telif kavramı birçok amatör tiyatronun yaşadığı can sıkıcı olaylardan sonra bu kez de, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nın, Bertolt Brecht’in eserlerinin ticari haklarını elinde bulundurduğunu belirten Almanya’daki “Suhrkamp Verlag” firmasının Türkiye temsilcisi olan ONK Ajans ile yaşadığı ihtilafın konusu olmuştur.

ONK Ajans “Suhrkamp Verlag” firmasının kurallarını referans göstererek amatör bir tiyatro topluluğu olan BÜO’dan telif istemiştir. BÜO’nun yaşanılan olayı gündeme taşıması ile birlikte, telif üzerine kurulan diyaloglar yalnızca ekonomik sonuçlar üzerine sunulan görüşlerle sınırlı kalmamış, tiyatrolara ve bu bağlamda bütün bağımsız/alternatif sanata ve üretime yönelik politik bir bakış açısını da içinde barındıran bir tartışmaya zemin hazırlanmıştır.

Son dönemde hız kazanan Türkiye Hükümeti’nin otokrasiyi çağrıştıran yönetim şeklinin de ivme kazandırdığı neoliberal kapitalist sistem öğretilerinin; yaşam alanlarına derinden nüfuz etmesine ve amatör tiyatroların da bu sistem içinde yerini almasını doğrudan meşrulaştırmayı hedefleyen zorunlu davetine karşıyız.

Amatör tiyatrolar doğası gereği özgür ve alternatif düşünce üretmekle meşguldür. Ekonomik baskılar ise sürdürülen bu politikaların bir sonucu ve amatör tiyatroların tasfiyesini veya kendilerini likide etmelerini amaçlayan eylemler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kadir Has Üniversitesi’nde görev yapan Doç. Dr. Savaş Bozbel’in konuyla ilgili hukuki mütalaasında belirttiği üzere,  telif isteyen ONK Ajans’ın, böyle bir hakkının olup olmadığı bile muğlakken “Telif Verilmelidir.” diyerek sorunu çözüp, günü kurtaran ve kapitalist zihniyete ortak olan jestlere karşı,  tavrımızı açıkça ortaya koyuyoruz.

Biz Deneysel Sahne üyeleri olarak, bu tartışmada amatörden tarafız.

Paylaş.

Yanıtla