"Ecdadımızın Hanımları Böyle Dans Etmezdi"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Başbakan bu gösteriye “Bizim ecdadımızın hanımları böyle dans etmezdi” diyecek

Türkiye Muhteşem Yüzyıl dizisiyle başlayan tartışmada “ecdadı”nı konuşurken yarın İstanbul’da “Ecdadımızdan ilham almış anlamlı bir gösteri!” başlığıyla önemli bir dans gösterisi var. Osmanlı Saray danslarından esinlenerek, günümüzün dansını Klasik Türk müziğiyle birleştiren Taksim Taksim Muhabbet gösterisi yeni repertuar ve sahnelemesiyle 18 Aralık Salı gecesi saat 20.00’de Kadıköy Oyun Atölyesi’nde olacak.

Prömiyerini 2011’de yapan Taksim Taksim projesi kareografı Berrak Yedek, gösteri için kadının sahnede geleneksel olarak var olduğunu ve gösterinin “göbek dansı” olmadığını söylüyor. Sahnede dans edecek Berrak Yedek’e tanburda Murat Aydemir, neyde Salih Bilgin ve Burak Yedek, arpta Zeynep Öykü ve perküsyonda Türker Çolak eşlik edecek.

ECDADIMIZDAN İLHAM ALDIK

Orjinal Osmanlı kostümlerinin sahnede sergileneceği gösteriye neden esinlenme dediğini kareograf Berrak Yedek şöyle anlatıyor: “Taksim Taksim aslında otantik Osmanlı Saray Dansı projesi değil. Çünkü Osmanlı Saray danslarının orjinalini tam olarak bilmiyoruz. Sadece minyatür ve çizimlere bakarak kostümleri görebiliyoruz. Osmanlı müziği bile günümüzde farklı duyuluyor. O yüzden biz Taksim Taksim Muhabbet projesi ile geçmiş zamana hayal gücümüzle bakıyoruz. Çünkü eskiden Harem’de yapılan dans sadece eğlence içindi. Biz ise bugün bu dans türünü hem estetik hem de sanatsal bir boyuta çıkartıyoruz.” Sahnede bir kadının dansetmesinin manevi boyutuna dikkat çeken Yedek “Taksim Taksim Muhabbet seyirciye bir kadın olarak sahnede görsel ve işitsel anlamda meydan okuyor adeta. Biz ecdadımızdan ilham alarak anlamlı ve sanatsal bir gösteri yapıyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

İKTİDARIN İLGİSİ YOK

İlk defa Osmanlı saray dansından ilham alınmış sanatsal bir ifade olarak tanımlanan gösteride sadece dans yok. Müziğin dansla bütünleştiği gösteri, 16.yy’dan günümüze Osmanlı tınılarını ve hassasiyetini modern bir anlayışla arıyor.

Gösterinin resmi kurumlardan ilgi görmemesi izleyicilerin dikkatini çekiyor. Yapılan yorumlarda bu durum bir kadının sahnede yaptığı dansı kimilerinin Osmanlı algısıyla örtüştürememesine bağlanıyor.

Odatv

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.