İngiltere Sanat Konseyi: Daha Fazla Kesinti Yolda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / İngiltere Sanat Konseyi (Arts Council England – ACE) Sanat ve Strateji Dalı yeni direktörü Simon Mellor, kesintilerin düşündüğümüzden daha yakın zamanda gerçekleşeceği konusunda uyarıda bulundu.

Guardian. 17 Eylül 2012, Çeviri: Deniz Aydın

Zamanın imzası… İngiltere Sanat Konseyi’nin sanat desteğinde yaptığı kesintilerin Piccadilly Meydanı’nda protesto edilişi, Londra, 2008. Fotoğraf: Graham Turner (Guardian)

Charlotte Higgins’in sanata dair kesintiler ülkenin her yerinde can yakmaya başladığını daha önce tespit etmişti. Gelecekteki kesintilere karşı mücadele hiçbir şekilde kaybedilmiş değil, ancak hükümete ve özellikle Hazine’ye karşı bir söylem kurmalı ve gözü açık davranmalıyız; yerel düzeyde sanatın savunuculuğunu daha iyi yapmalıyız. Kamuoyunun ve desteklerin gerçekten faydası var. İngiltere Sanat Konseyi Sanat ve Strateji Dalı yeni direktörü Simon Mellor’un ITC yaz konferansı kapsamında Bush Tiyatrosu’nda Cuma günü işaret ettiği gibi sanata verilen kamusal desteğin düşüşü ciddi biçimde kaygı verici. Mellor konuşmasında harcamalara dair kapsamlı bir incelemeye referansla söylediklerinin üzerine şunu ekledi: “Kültür, Medya ve Spor Departmanı ve Jeremy Hunt sanatı ön plana almadı.”

Esasen, Mellor geleceğe dair samimiydi, haberleri neşeli değildi, sanat finansmanına daha fazla kesinti gelmesinin muhtemel olduğunu ve bunun “belki de düşündüğümüzden daha yakın zamanda” olacağını söyledi. Sanata ayrılan ödenekler piyango satışlarına bağımlıdır ve raporlar Ağustos ayında piyango gelirlerinin arttığını gösterse de piyango gelirleri son 7 ayın 5’inde düşüş gösterdi. Bizzat Sanat Konseyi’nin ciddi kesintilerle yüz yüze geldiği bir dönemdeyiz ve bu, Konsey’in gelecek Temmuz’dan önce 150 çalışanını kaybedeceği ve sanatçılara kariyerlerini geliştirebilmeleri için daha az yardımcı olabileceği anlamına geliyor.

“Hali hazırda finansman sisteminde yer alanların durumunda sorun yok” dedi Mellor, “ancak finansman başvuruları için danışmanlık yapacak daha az elemanımız varken henüz sistemde yer almayanlara nasıl yardımcı olacağımız konusunda kaygılanıyorum”. Yalnızca danışmanlık yapacak değil, yeni başlayanalrın nasıl çalıştığını gözlemleyecek eleman sayısı da azalmış olacak. Mellor bir önceki ACE başkanı Liz Forgan’ın sözlerini de tekrar etti: “Sadece para kasası olmak istemiyoruz” ve ekledi: “Akıllı bir yatırımcı olmak istiyoruz. Kendimizi gelecekte bir geliştirme ajansı olarak görüyoruz.”

ACE, Creative Scotland tarafından uygulanan ve İskoçya’da büyük tepki çeken “yapısal rehabillitasyon”dan kaçındığı sürece akıllı yatırım gerçekten iyidir. Joyce McMillan’ın oldukça inandırıcı biçimde gözlemlediği üzere: “Creative Scotland İskoçya’nın ana kültürel finansman kurumu ve sanatta mükemmeliyetin destekçisi olmalıdır. Temel işlevi bu mükemmeliyeti tanımlamak ve onu desteklemek üzere ödenek sağlamak için İskoç halkı adına akıllı, bilgili, duyarlı ve sorumluluk sahibi bir temsilci olarak davranmaktır. Ne var ki organizasyon kendini şu an fonların tahsisini işin “sıkıcı kısmı” olarak addeden ve bunun yerine kendini savunma, toplumsal strateji ve iş geliştirme üzerine zihin köreltici bir siyaset zırvasıyla donatan – ki bu çoğunlukla organizasyonun işi değil – bir yönetimin ellerinde buldu.” Finansmanın tahsisi asla işin “sıkıcı kısmı” değildir.

Mellor finansman sistemini basitleştirecek yöntemler üzerinde çalışıyor, ancak finansman kesintileri “hırs ve risk alma eylemini aşındırırken” “sanat ne zaman olumsuz anlamda risk almaya başlayacak” denen zamanlara geri döner miyiz diye endişeleniyor. Hepimiz endişelenmiyor muyuz? Zaman giderek zorlaşırken, sanat için sadece etkili bir siyasi lobi faaliyeti yeterli olmuyor. Sanat, refahımız için iyi okullar ve sağlık hizmetleri kadar elzem; yerel topluluklar içinde yer alan konseye bağlı sanatçılar, insanların tüm bu konuların bağlantılı olduğunu fark etmesine yardımcı olabilir.

Paylaş.

Yanıtla