"Kao Mixenet" Tiyatro Seyr-i Mesel'de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yarı kurmaca, yarı belgesel bir oyun  olan “Kao Mixenet” Osmanlı’nın son yıllarında ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarında geçer.

Osmanlı ordusunda binbaşı olarak görev yapan Hasan Hayri Kangozade’nin Cumhuriyetin kurucu meclisinde mebus olarak görev aldığı dönemden başlar. Meclise gelen Lozan heyetine yaptığı Kürtçe konuşmasında Hasan Hayri Kangozade Kürtlerin azınlık olmadıkları, cumhuriyetin asli kurucuları olduklarını yani Kürtlerin bu Cumhuriyetin ortakları ve sahibi olduklarından bahseder. Sonrasında 1925 yılında Elazığ’da Şeyh Sait isyanına katıldığı gerekçesi ile idam edilir.

Oyun Meclisin ilk döneminde Dersim mebusu olarak görev yapan Hasan Hayri Kangozade’nin gerçek hayat hikayesinden yola çıkarak dönemim meclis tutanaklarına dayanarak hazırlanmış. Oyunda anlatılmak istenen cumhuriyetin kuruluşunda Kürtlere verilen sözler ve ardından Lozan Konferansı’ndan sonra o çoğulcu cumhuriyetin nasıl tek millet, tek dil anlayışı ile inkarcı bir sisteme dönüştüğünü sergilemektedir. Oyun Kürtçenin Zazaca lehçesi ile oynanıyor. Fakat oyunda Türkçe üst yazı mevcuttur. Ayrıca oyunun bazı yerlerinde döneme uygun sinevizyon görüntüleri kullanılmaktadır.

Başrol oyuncusu olan Alişan Önlü aynı zamanda oyunun metin yazarıdır. Yönetmem Sibel İnce, Müzik Ahmet Tirgil, Ağıt Halil Aday, Işık ve diğer teknik uygulamalar İbrahim Turgay dekor ve kostüm Alişan Önlü. Oyun 60 dakika tek perdedir.

“KAYO MIXENET” TEATRA SEYR-Î MESEL

18 ARALIK PAZAR SAAT.18.00

25 ARALIK PAZAR SAAT:18.00

İLETİŞİM:
0212 244 97 89
0542 493 10 03

Paylaş.

Yanıtla