Mısır'da Sanatçı Olmak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mısır ’da sanatçılar İslamcı iktidardan endişelenip ifade özgürlüğü için gösteriler yaparken sıklıkla Selefi İslamcılar, ‘şeytani’ gördükleri sanatçıları hedef almaya başladı. 2012’nin başından itibaren sözlü ve fiziksel saldırılara paralel olarak karşılıklı açılan davalar da arttı. Binlerce sanatçı 23 Ocak’ta yeni vekillerin yemin töreni sırasında Kahire Opera Evi’nden meclise yürüyerek ifade özgürlüğünün garanti altına alınmasını istedi.

Necip Mahfuz’u kâfir ilan eden Selefi Çağrı’nın sözcüsü Abdulmunim El Şahat gibi din adamları ve milletvekili adaylarının sanatçılara yönelik sözleri üzerine kurulan Yaratıcılık Cephesinin Özgürlüğü hareketi martta benzer bir yürüyüş düzenledi. Ağustosta seslerini anayasa taslağı ile ilgili tartışmalar sürerken Talat Harp Meydanı’ndaki eylemle duyurmaya çalışan sanatçılar seslerini Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye duyurmayı başardı. 6 Eylül’de Mursi Başkanlık Sarayı’nda Adil İmam, Muhammed Suphi, Madiha Yusri, Adil Gafur gibi oyuncuların yanı sıra müzisyen Muhammed Münir, şair Faruk Gveyda gibi isimleri ağırlayıp sorunlarını dinledi. Bazı sanatçılar ise somut adımlar atılmadığı gerekçesiyle toplantıyı boykot etti. Devletin sanatsal faaliyetlere değer vereceği taahhüdünde bulunan Mursi bu toplantıyla Selefilerin öfkesini de üzerine çekti. Şeyh Vagdi Gonim, Mursi’yi ‘ahlaksız’ dediği sanatçılarla diyaloğa girdiği gerekçesiyle bir video ile kınadı. Sanatçılar en son bu ay Talat Harp Meydanı’ndan Tahrir’e yürüyerek ifade özgürlüğünün tehlikede olduğuna dikkat çekti.

Sanatçıların karşılaştığı olaylardan bazıları şöyle:

Nisanda Adil İmam Terörizm ve İslam adlı filmde İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle üç ay hapis ve 170 dolar para cezası aldı. Karar eylülde temyiz mahkemesinden döndü. Aktris Elham Şahin kendine ‘lanetli kadın’ diyerek hakaret eden Şeyh Abdullah Bedr aleyhine eylülde açtığı davayı geçen hafta kazandı. Bedr’e kesilen 1 yıl hapis 3280 dolar para cezasına çevrildi.

(…)

Yine aralıkta nikap giyinmiş bir grup kadın Kahire’de mahkeme önünde eylem yapan çağdaş dans sanatçısı Mirette Michael’e saldırdı. Ayn Şems Üniversitesi’nde bir grup genç, El Daht dizisinin çekimlerine engel oldu. Gençler, mini etekle sahne alan kadın oyuncular uygun giysiler giyinmedikleri sürece çekime izin vermeyeceklerini belirtti.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.