Muhteşem Süleyman Bu Kez Opera Sahnesinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünya tarihine damgasını vurmuş ve Batı dünyasında başarılarına duyulan hayranlık dolayısıyla ”Muhteşem” lakabıyla anılan, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatı, Türk opera tarihinin en görkemli yapımlarından biri olarak yeni yılda sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), 2012-2013 sezonunun en büyük yapımı olduğu belirtilen ”Muhteşem Süleyman” operası için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Tevfik Akbaşlı’nın 6 yılda tamamladığı ”Muhteşem Süleyman” operası, Mehmet Balkan yönetiminde, 250 kişilik koro, solist, bale ve orkestra kadrosuyla 15 Ocak akşamı, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Operayı sahneye koyan yönetmen Mehmet Balkan, ”Muhteşem Süleyman” operasını, hazırlıkları ve aynı adı taşıyan televizyon dizisi çerçevesinde yaşanan tartışmaların yansımalarını AA muhabirine anlattı.

Prömiyer öncesi çalışmalarının hızlandığını, tansiyonun yükseldiğini ifade eden Balkan, ”Çok heyecan verici, devasa bir proje. En iyi şekilde izleyiciyle buluşturacağımıza inanıyorum” dedi.

Ortaya çıkartmaya çalıştıkları eserin, gerçekten çok büyük bir proje olduğunu anlatan Balkan, sahneye konulan eserde kadro artıkça, yönetmenin üzerindeki baskı ve sorumluluğun da artığına işaret etti. Balkan, yönetmen olarak koro, solistler, bale ekibi ve orkestranın koordinasyonunu sağlamaya çalıştığını, bunun yanı sıra sahnenin ardında ise kostüm, dekor ve ışık için hummalı bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.

-”Çok Heyecanlıyım”-

Devlet Opera ve Balesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle Türk bestecilerin eserlerine repertuvarlarda daha çok yer vermesinin, yeni eserler yazılmasına vesile olduğunu dile getiren Balkan, Tevfik Akbaşlı’nın yazdığı operanın çok güzel olduğunu, izleyenlerin büyük keyif alacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Balkan, her yeni sahneye koyduğu eserde büyük heyecan yaşadığını ifade ederek, ”Muhteşem Süleyman” için de çok heyecanlı olduğunu dile getirdi.

-Dizi Tartışmalarının Yansımaları-

”Muhteşem Yüzyıl” dizisinde, Kanuni Sultan Süleyman’ı canlandıran Halit Ergenç’i yakından tanıdığını, ses tonunu ve oyunculuğunu çok beğendiğini belirten Balkan, bu dizinin kostümlerinin de İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde görev yapan Serdar Başbuğ tarafından tasarlandığını söyledi.

Balkan, tartışmalara konu olan diziyi, aynı konuyu ele alan eseri sahneleyecek olması nedeniyle bir bütün olarak takip etmediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

”Diziyi ilk sezonunda zaman zaman izliyordum, seyrettiğim dönemde çok etkileyici bir ‘Pargalı’ karakteri vardı. Açıkçası, bu proje teklif edilince, en ufak bir etkileşimin olmaması için, aynı konuyu işleyen TV dizisini izlemeyi bıraktım. Çünkü, önemli olan kendinden bir şeyler katmak olsa da Türkiye de esinlenme iddiasıyla çok acımasız eleştiriler olabiliyor. Bu yüzden özellikle uzak duruyorum.”

-”Sorumluluğumuz Çok Fazla”-

Farklı bir dalda da olsa çok yakından takip edilen aynı konuda bir çalışmanın olmasının etkisini üzerlerinde hissettiklerini ifade eden Balkan, şöyle devam etti:

”Ortada çok konuşulan, izlenen ve tartışılan bir dizi var. Bu da bizim yaptığımız iş için beklentilerin yüksek olmasına neden oluyor. Televizyon dizisinde beş sezonda anlatılanı, siz iki saatte izleyiciye aktarmak zorundasınız. Bu oldukça zor ve üstelik insanların beklentileri de çok yüksek. Kanuni’nin şehzade yıllarını, Pargalı İbrahim ile tanışmasını, yoldaşlığını, Hürrem ile ilişkisini, Hürrem’in kaybının ardından yaşadıklarını, hepsini iki saatte anlatacağız. Sorumluluğumuz çok fazla, özenle hazırlanıyoruz.”

-300’ün Üzerinde Kostüm Hazırlandı-

”Muhteşem Süleyman” operasının kostüm tasarımcısı Sevda Aksakoğlu da kostüm hazırlıklarına yaz aylarında başladıklarını, eser için 300’ün üzerinde kostüm hazırladıklarını, çalışmaların sürdüğünü söyledi.

İZDOB’un kostüm, kundura ve şapka atölyelerinde, her biri özel tasarlanmış şapka, giysi ve ayakkabıların hazırlanması için halen aralıksız çalışıldığını ifade eden Aksakoğlu, ”Bu, sahne için uyarlanmış sembolik bir çalışma. Belgesel yapmıyoruz ancak televizyondakiyle de asla alakamız olmayacak” dedi.

Haber7

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.