Tiyatro Haram mıdır?!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Tayfun Atay’ın Radikal’de yayınlanan köşe yazısının bir kısmını paylaşıyoruz]”İran da bile Müslüman kadın oyuncu varken Türkiye’de İslâmî kesimin tesettürlü aktris konusundaki tutukluk ve tutuculuğu karşısında şaşırmamak elde değil.”

“…oyunculuk konusunu popüler kültürle ilişkide İslâmî kesimin ‘yumuşak karnı’ olarak değerlendiriyorum. Bu aslında sadece kadını değil erkeği de kapsıyor. Yıllardır ‘Çağrı’yı izler dururuz. ‘Hazreti Hamza’yı oynayacak Anthony Quinn muadili bir aktör çıkmadı İslâm dünyasından!”

“‘İslâm Cumhuriyeti’ İran da bile formel tiyatro-sinema eğitimi almış tesettürlü kadın oyuncu var! Bilgiyi İran sineması üzerine uzman, bu konuda kitabı da bulunan (‘İran Sinemasında Kadın’) dostum Fatin Kanat’tan aldım. Fatin, İslâmî yaşam biçimini sürdürme ötesinde, filmleriyle bu yaşam biçimini kitlelere benimsetmeyi hedefleyen hem oyuncu hem yönetmen bir kadınla söyleşi yaptığını da ekledi.”

“Tabii ki kimse tesettürlü aktrisin arzu etmediği rolü oynamasını isteyemez. Bu, diğer oyuncular için de geçerli zaten (‘Şoray Kanunları’nı kim unutabilir!). Ama Râbiatü’l-Adeviye’yi oynamak istemez misiniz? Hazreti Ayşe’yi oynamak istemez misiniz? Gonca Kuriş’i oynamak istemez misiniz? 28 Şubat sürecinde başına gelenler sinemaya aktarılsa Merve Kavakçı’yı oynamak istemez misiniz? ‘İkna odaları’ zulmünde canı yanmış kızları oynamak istemez misiniz?..”

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.