"Anne ve Babalar için Cinsel Bozukluklar Rehberi"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Modern Dünya’nın Sınırlı ve Yasaklı Özgürlüğü Sahnede!

Tiyatro Artı, Lukas Bärfuss’un yazdığı, Murat Baykan’ın çevirdiği ve Ufuk Tan Altunkaya’nın yönettiği “Anne ve Babalar için Cinsel Bozukluklar Rehberi” adlı oyunu sahnelemeye devam ediyor… İsviçre’nin önde gelen çağdaş yazarları arasında sayılan ve oyunları on sekiz farklı ülkede sahnelenen Lukas Bärfuss’un ses getiren ünlü oyunu “Anne ve Babalar için Cinsel Bozukluklar Rehberi” Türkiye’de ilk kez Mekan Artı tarafından sahneleniyor.

2003 yılında yazılan oyun daha once Basel Schauspielhaus, London Gate Theater, Münchner Kammerspiele, Hamburg Thalia Theater, Stuttgart Staatstheater gibi tiyatrolarda sahnelendi ve on sekiz ayrı dile çevrildi.

Yıllarca ilaçlarla uyutulan ve uyuşuk bir halde yaşamını sürdüren zihinsel engelli Dora’nın ergenliği ile beraber ilaç kullanmayı bırakmasını ve cinsel hayatı tanımasını, modern düzenin provokatif bir eleştirisiyle anlatan oyun cinsel tabularımızı ve ahlakı sorguluyor.

“Anne ve Babalar için Cinsel Bozukluklar Rehberi”, “Normal”in modernite ile nasıl maskelenmiş ve sahte bir görüntüye sahip olduğunu ve en ufak bir sapmayı bile kabul etmediğini anlatmaya çalışıyor. Süperego ve id çarpışması makro düzeyle anlatılıyor.

“Nedense bazen aklıma belgesellerdeki hayvanlar geliyor. En ufak bir yara alınca dahi yaşamak için hiçbir şansları kalmıyor. Kusurlu olan yavruyu hemen oracıkta kendi annesi yiyip temizler. Çünkü doğanın düzenine uymaz. Biz insanlar farklıyız.”

“Şu zamanda bu artık o kadar da büyütülecek bir şey değil…”

“Artık, eksiksiz bir kadın oldum. Artık modern bir kadın oldum…”

Oyunun yazarı Lukas Bärfuss 1971 yılında İsviçre’de doğdu. İsviçre’de bugüne kadar onlarca oyunu sahnelendi. Halen Schauspielhaus Zürich’te dramaturg olarak çalışıyor. Yazdığı “Yüz Gün” adlı roman Türkçe’ye de çevrildi.

Murat Baykan’ın çevirdiği oyunu Ufuk Tan Altunkaya yönetirken Işık Tasarımı Zeki Elveriş, Sahne Tasarımı ise Ayça Akçor, Görkem Usta imzalarını taşıyor. Pelin Ermiş, Gülsüm Soydan, Uğur Karabulut, İnan Ambarkütük, Cihat Süvarioğlu, Aslı Samat ve Eftal Gülbudak’ın rol aldıkları oyun, ilk olarak 3 Ocak tarihinde seyirciyle buluşacak.

Metin: Lukas Barfuss

Çeviri: Murat Baykan

Konsept/Yönetim: Ufuk Tan Altunkaya

Proje Koordinasyon: Didem Kaplan

Proje Asistanı: Mehmet Ali Gümüş

Sahne Tasarım: Ayça Akçor, Görkem Usta

Oyuncular:

Pelin Ermiş

Gülsüm Soydan

Uğur Karabulut

İnan Ambarkütük

Cihat Süvarioğlu

Aslı Samat

Eftal Gülbudak

OYUN TARİHLERİ:

10-11-12 OCAK 2012 20:30 (Perşembe-Cuma-Cumartesi)

OYUN SÜRESİ

80 dk

Telefon:

0 212 224 57 56

www.mekanarti.com

iletisim@mekanarti.com

Adres:

Üftade Sokak Numara 31 Harbiye İstanbul

(Yani; Harbiye’de Hilton Oteli’nin karşısında bulunan Akbank’ın yanındaki sokakta 31 numara)

Paylaş.

Yanıtla