Basılan Kültür Merkezi, Ertelenen Oyun, Satışa Çıkan Salonlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bugün yeni yılın ilk ayının son günü. Bir aydır 2013’ü yaşıyoruz. Yeni yıla umutlu girdik, hala umutluyuz.

Barış yönünde atılmaya başlayan adımların hemen ardından Grup Yorum ve İdil Kültür Merkezi’ne baskın, Şinasi ve Akün sahnelerinin satılması, “Zengin Mutfağı” oyununa yönelik “kaldırmadık Martta sergilenecek” gibi haberler, gündemin nasıl da aniden değişebildiğini gösteriyor. Kültür sanat politikalarının oturmamış olduğu ve mücadeleci baskının gevşediği anda geriye gidildiği bir yerde bu türden haberler şaşırtıcı olmamalı.

“Zengin Mutfağı”na yönelik tavır postmodern sansür olarak değerlendirilebilir: “Bir süre ara ver; gelen tepkilere göre yeniden değerlendir.” Bu tarz bir yaklaşımın başarılı olamaması için refleks üretebilen, örgütlü bir kültür-sanat ortamına ihtiyaç var.

Geçen hafta yapılan operasyonda Grup Yorum’un stüdyosu, enstrümanları, albüm kayıtları talan edildi. İdil Tiyatro Atölyesi’nden iki oyuncu “ihtimaller ve gizli tanıkların ifadeleri” nedeniyle tutuklandılar. Grup Yorum ve İdil Kültür Merkezi sanatçılarına yapılan bu saldırıyı kabul edilemez buluyoruz.

2013 yılı kendiliğinden Barış yılı olmayacak, yüksek siyaset arenasında oluşacak barış söyleminin topluma nüfuz eden kalıcı bir barış olması için “nasıl bir barış istiyoruz?” sorusu toplumun tüm kesimleri gibi sanatçılar için de cevaplanması gereken bir soru olarak duruyor.

.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla