Bir Bilim Adamının Oyunu: Mustafa İnan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

O.Atay’ın “Bir Bilim Adamının Romanı: M.İnan” kitabından uyarlanmıştır.

Oyun süresi: 75 dakika

Yazar: Oğuz Atay
Uyarlama: Tesahne
Oyuncular: Damla Dönmez, Hüseyin Urcan, Volkan Çıkıntoğlu
Yönetmen: Doğu Can
Video montaj: Baran Şaşoğlu
Afiş tasarım: Barış Uçar
Katkılarından dolayı Hüseyin İnan, Prof.Dr. Esin İnan ve Prof.Dr. Günay Özmen’e; desteklerinden dolayı İletişim Yayınları ve Seyyar Sahneye teşekkür ederiz.

Oyun hakkında:
Bir insanın hayatı, o hayatı anlatan hikayeler, o hikayelerden roman yazan bir yazar, yazarın romanını dillendiren oyuncular… Sanat için ziyadesiyle yol metaforu kullanılır ama biz bu sefer bu çoğullukta labirentler yarattık, içlerinde kaybolduk. Ama kaybolmak iyidir, bir şehri en iyi kaybolduğunuzda öğrenirsiniz. Ve bir insanı gerçekten öğrenmeye kalkıştığınızda kesin kaybolursunuz. Mustafa İnan’ın hayatında kaybolurken, kendi üniversite yıllarımızdan Oğuz Atay’ın edebi dünyasına, kendi dertlerimizden divan şairlerine, yeni tanıştığımız insanlardan geçmiş zaman Türkiye’sine, ilkeli yaşamanın değerinden kederlenmenin türlü hallerine, Oppenheimer’dan Fuzuli’ye savrulduk. Ama kaybolmak iyidir, bir rakı sofrasının keyfi gibi hayal kurmayı kolaylaştırır. Ve zamanın bu anında bahar akşamları kurulan sofralarda anlatılan hayaller gibi sahnede herkes kendi durduğu yerden Mustafa İnan’ı anlatır. Söylenecek şeyler bir türlü bitmiyor ve sonunda alıntı yapmaktan başka çare kalmıyor:
Sen hoş hatıralarla hikayelen.
Zira insanlar hikayeden ibarettirler.
(Mevlana)
Te.sahne hakkında:
İTÜ Tiyatro kulübünde tiyatro yaparak tanışan Te.sahne ekibi, bu deneyimini kulüp bünyesinin ötesinde devam ettirmek istemekte; oyun çıkarma kaygısı gütmeden, merak ettiği ve denemek istediklerini rahatça çalışmayı amaçlamaktadır. Dramatik olmayan metinleri sahnede kullanmaya yönelik bir ilgileri bulunmaktadır. Bu bağlamda O.Atay’ın “Bir Bilim Adamının Romanı: M.İnan” gibi çok sevdikleri bir romandan başlamayı uygun görmüşlerdir. Süreç bittiğinde merak ettikleri ve denemek istedikleri şeylerin arttığını farkettiler. Bunun hep böyle devam etmesini umuyorlar.

Rezervasyon: 05547749468; tesahne@gmail.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.