Bir 'Kutsal Aile' Trajedisi: Öksüzler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

– Dünya böyle bir yer mi oldu artık? Tanıdıklarımız ve tanımadıklarımız?- Evet, öyle oldu, dünya artık tam da böyle bir yer oldu. Tanıdıklarımız ve tanımadıklarımız. Üzgünüm.

Beste Bal- Şehir içinde şehir tadında, her tarafta birbirinden harika ‘kapalı site’ reklamları. Sizi stresten, gürültüden, kalabalıktan ve en önemlisi de temas etmek istemediğiniz ‘ötekiler’den koruyup kollayacak yeni yaşam alanları inşa ediliyor. Aileler, özellikle de çocukları olanlar için biçilmiş kaftan. Çocuklar oldukça steril bir ortamda büyüyüp serpilebilirler böylelikle! Şehirle temas noktalarınız, aracınızla aldığınız yol, o yolda gördüğünüz suretler kadar olsun, ne bir eksik ne bir fazla. Çocuklarınız için özel eğlence merkezleri de emrinize amade, öyle ne idiği belirsiz çocuklarla aynı salıncaklarda sallanmaları bile rahatsız edici. Aslında bu yaşamı seçerken ya da düşlerken bütün derdiniz aileniz için en iyi olanı seçmek, değil mi? Bir koruma, kollama güdüsüyle yarattığınız ve korkulur kıldığınız şehrin bütün bileşenlerinden ve onların olası etkilerinden uzakta bir yaşam…
Öksüzler, bir ailenin her ne pahasına olursa olsun kutsal bütünlüğünü koruma trajedisini anlatan bir hikaye.  Bir yemek salonunda, kutlama yemeğine tanıklığınızla başlıyor oyun. Evli çift baş başa bir yemeğin hazırlıklarını yaparken kapı açılıyor ve içeriye kadının kanlar içindeki kardeşi giriyor. Sorunsuz aile yaşamlarının ortasına bir bomba gibi düşen bu olay, derinlikli bir şekilde ele alınan karakterleri hem birbirleriyle hem de kendileriyle yüzleşmeye zorluyor. Bu yüzleşme bir süre sonra hesaplaşma halini alıyor. Anlatılan bir yerden sonra bizim hikayelerimize temas ediyor, kemikleşmeye yüz tutmuş, bir arada yaşamayı zorlaştıran önyargılarımıza…
Öksüzler’deki performansları ile 16. Afife Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ve En iyi Erkek Oyuncu dallarında aday gösterilen Gizem Erdem ve İbrahim Selim ile Yusuf Akgün’ün performansı görülmeye değer. Sahneyle içli-dışlı oturma düzeni, ara ara evin camından bir ailenin hayatını izliyor hissi de yaratarak oyundan kopmanızı güçleştiriyor. Dot oyuncularının seyircilere de aktardığı, kendi aralarındaki diyalogun yalnızca bir oyun sergileme kaygısından çok daha fazlası olduğu hissi tam da bu nedenle daha etkileyici olduğu izlenimi bırakıyor.
‘Öteki’nin gözleri önüne serilecek bir aile trajedisine hazır mısınız?
Yazan: DENNIS KELLY
Yöneten: TUĞRUL TÜLEK
Çeviren: SELİN GİRİT
Oyuncular: GİZEM ERDEM, İBRAHİM SELİM, YUSUF AKGÜN
Yer: DOTMARSTA Salonu
Tarih ve Saat: 18, 19, 23, 24, 25, 26 Ocak / 21:00
İletişim/Rezervasyon:  0212 232 44 40 – 0212 251 45 45

– Dünya böyle bir yer mi oldu artık? Tanıdıklarımız ve tanımadıklarımız?- Evet, öyle oldu, dünya artık tam da böyle bir yer oldu. Tanıdıklarımız ve tanımadıklarımız. Üzgünüm.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.