Bir Milyar Kadının Dans Etmesi Devrimdir!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Çağlayan Özkul’un Radikal Blog’da yayınlanan yazısını paylaşıyoruz.]

Tecavüze uğrayan, dayak yiyen, fiziksel ve psikolojik şiddete uğrayan, erkek zevki için sünnet ettirilen, seks kölesi olarak kullanılan, tecavüzün “cezası” olarak kafasına taş atılarak öldürülen, konuşturulmayan, ağzını açtığında susturulan kadınlar, küçücük kızlar, çocuk anneler…. yaşadıkları ızdıraptan ancak ölerek kurtulan, intihara sürüklenen, evde, işte, okulda taciz edilen, sadece insanlığın devamını sağlayan yegane varlık olması dolayısıyla bile el üstünde tutulması gereken, anneleriniz, eşleriniz, kızlarınız, sevgilileriniz……

Bir gülümsemeye muhtaç bu milyarlarca kadın artık ayağa kalkıyor! Tüm dünya kadınları ayaklanıyor! Hem de 14 Şubat 2013 Sevgililer Günü’nde..

Bir milyar kadına ulaşmayı amaçlayan “1 Billion Rising” (1 Milyar Ayaklanma) Kampanyası, 14 Şubat 2013’te, tüm dünyada kadına yönelik şiddeti protesto etmek, buna bir dur diyebilmek için kolları sıvıyor.

Kampanyayı yürüten www.onebillionrising.org ‘un sloganı şu şekilde;

“Dünyada her üç kadından biri, hayatında bir kere şiddet görüyor ya da tecavüze uğruyor.
“Bir milyar kadının haklarının ihlal edilmesi gaddarlıktır.”
“Bir milyar kadının dans etmesi devrimdir.”

Tüm dünya kadınları, kendilerine yapılan bu işkencelere dur diyebilmek, seslerini duyurabilmek için, hem ilginç hem de çok güzel bir protesto gerçekleştirecek. 14 Şubat 2013’te ‘dans ederek‘ ayaklanacaklar!

Nasıl mı olacak?

Sevgililer gününde bu protestoya destek vermek isteyen tüm kadınlar, bulundukları yerde, hediye almak yerine dans ederek ayaklanacaklar. Kampanyaya destek verenler sadece kadınlar değil elbette. Organizasyonlar ve kuruluşların dışında bireysel olarak, kadına şiddetin karşısında duran erkekler de onların yanında. Bu protestoya “i rise because” (ayağa kalkıyorum çünkü) başlığı altında katılım gittikçe yayılıyor. Aşağıdaki resimde bir örnek yer alıyor. Şöyle diyor; ayağa kalkıyorum çünkü, gerçek erkekler tecavüz etmez.

Organizasyon, bu kampanya için tüyleri diken diken eden videolar hazırlamış. Şiddet gören kadınların yavaş yavaş ayağa kalkarak bu acımasızlığa dur demelerini izliyorsunuz. Siteye girdiğinizde ise Protesto için özel olarak hazırlanan “Break The Chain” (Zinciri Kır) şarkısı karşılıyor sizi. Ayrıca, “ayağa kalkıyorum çünkü” başlığı altında, insanların neden ayaklandıklarını anlatan yazılara ve videolara ulaşıyorsunuz. Sizin için ayrılan kısımda paylaşımda bulunabiliyorsunuz.

Destek

Kampanyaya destek veren çok sayıda ünlü var. Robert Redford, Rosairo Dawson bunlardan bazıları. Fakat beni en çok etkileyeni ünlü oyuncu Jane Fonda’nın ki oldu. Çevirirken gözlerimin dolmasını sağlayan konuşmasında şöyle diyor sanatçı; “Ayağa kalkıyorum çünkü; annem 8 yaşındayken cinsel şiddete maruz kaldı ve bu hayatı boyunca ona zarar verdi. Hayatı boyunca tam olarak sevemedi ve suçlu hissetmesine engel olamadı.. ve 42 yaşında intihar etti…. Ayağa kalkıyorum çünkü; çoğunluğu cinsel şiddete maruz kalmış genç kızlarla çalışıyorum. Ayağa kalkıyorum çünkü; bunu durdurmak zorundayız. Kadına karşı şiddet bittiği zaman dünyadaki her şey değişecek.”

Aşağıdaki linklerden organizasyonun facebook sayfasına ulaşabilir ve kampanya için hazırlanmış diğer videolara da göz atabilirsiniz. Kampanya şarkısının tekrar kısımlarını atarak çevirdiğim sözlerini, aşağıda okuyabilir ve paylaşarak destek verebilirsiniz.

Hadi kadınlar ve bu zalimliğe dur diyen erkekler! 14 Şubat 2013 Sevgililer Günü’nde hediye alın almayın, yalnız olun olmayın, acı çeken, işkence gören tüm kadınlar ve küçücük bedenler için ayağa kalkalım. Biz sesimizi duyurmazsak, çığlık olup yeri göğü inletmezsek bu zalimlikler devam edecek. Artık dur demenin zamanı geldi. Unutmayın! Bir milyar kadının dans etmesi devrimdir!

Kampanya videosu

Jane Fonda videosu
Break The Chain Şarkısı ve Sözleri

Organizasyon V-Day Facebook adresi: http://www.facebook.com/vday?ref=ts&fref=ts

Bilgi: 14 Şubat 2013’te Organizasyona İstanbul’dan da katılım bol olacak gibi görünüyor! O gün sevgililerimiz yerine dünyada şiddet gören kadınlar için dans edelim!

Kollarımı gökyüzüne kaldırıyorum

Dizlerimin üzerinde dua ediyorum

Artık korkmuyorum

O kapıdan yürüyerek geçeceğim

Yürü, dans et, ayağa kalk

Hepimizin yaşadığı bir dünya görebiliyorum

Güvenli ve tüm baskılardan özgür

Daha fazla tecavüz, ensest ve taciz yok

Kadınlar, sahip olunan bir şey (mülk) değildir

Bana asla sahip olmadın, beni tanımıyorsun bile, ben görünmez değilim.

Ben basitçe, harikayım.

Kalbimi ilk defa ayaklanıyor hissediyorum. Canlı, harika hissediyorum.

Dans ediyorum çünkü seviyorum.

Dans ediyorum çünkü hayal kuruyorum.

Dans ediyorum çünkü yeterince şey yaşadım

Çığlıkları durdurmak için dans et

Kuralları yıkmak için dans et

Acıyı durdurmak için dans et

Bunu altüst etmek için dans et

Artık zinciri kırmanın zamanı

Zinciri kır

Dans et, ayağa kalk

Bu çılgınlığın ortasında ayağa kalkacağız

Daha iyi bir dünya var, biliyorum.

Kardeşlerini al ve uzat elini her kadın ve genç kıza

Bu benim bedenim, benim bedenim kutsaldır

Daha fazla bahane yok, daha fazla taciz yok

Bizler anneyiz, bizler öğretmenleriz

Bizler güzel yaratıklarız

Kardeşim, bana yardım etmeyecek misin?

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.