Çocuklar Anadillerinde Tiyatro öğreniyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

DİYARBAKIR  Diyarbakır’da 2003 yılında kurulan Dicle Fırat Kültür Merkezi bünyesinde çocuklara yönelik açılan tiyatro kursu kapsamında çocuklar ilk kez anadilleri olan Kürtçe ile tiyatro eğitimi alıyor. Yaklaşık bir ay önce açılan kurs bünyesinde 25 çocuk eğitim alıyor. Ortalama 7-14 yaş grubundaki çocuklar, 7 aylık eğitimin ardından hazırlanacak oyun ile seyircilerle buluşacak.

‘Anadillerinde eğitim aldıkları için kendilerini rahat hissediyorlar’

Tiyatro kursu kapsamında çocukların drama ve skeç yazma eğitimi aldığını belirten Dicle Fırat Kültür Merkezi tiyatro eğitmeni Hatice Katar, çocukların yetenekli olduğunu ve şimdiden Kürtçe kısa skeçler yazmaya başladıklarını söyledi. Katar, çocukların kendilerini rahat hissedebilmeleri için Kürtçeyi seçtiklerini ve çocukların bu sayede kendi kültürlerini yaşama olanağına eriştiğini belirtti. Kültür Merkezi bünyesinde çocuklara yönelik farklı kursların da olduğunu belirten Katar, tiyatro kursunun bir ihtiyaç olarak görülmesinin ardından açıldığını söyledi. Katar, çocuklara çok hassas yaklaştıklarını dile getirerek, “Tiyatro farklı ve zor bir alan olduğundan hassasiyetle duruyoruz çocukların üzerinde. Bu hafta bütün çocuklar Kürtçe kısa skeçler yazarak getirdi. Bu tarz ödevler veriyoruz, çocuklarımıza” dedi.

‘Anadilimde tiyatro eğitimi almak mutluluk verici’

Çocukların eğitimlerinin ilk günlerinde kendi dillerini kullanma ve konuşma noktasında sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Katar, ancak bu aşamada epey mesafe aldıklarını ve çocukların anadilinde kendini ifade edebildiğini söyledi.

Tiyatro kursuna gelmenin kendisini çok mutlu ettiğini belirten 11 yaşındaki Şiyar Tosun adlı çocuk ise, Kürtçe çağrıda bulunarak, herkesin Kültür Merkezi bünyesinde çocuklara yönelik açılan kurslara katılmasını istedi. 12 yaşındaki Ronahi Çağırıcı da, tiyatro eğitimi ile kursa gelip kendi anadili olan Kürtçede tiyatro eğitimi almasının mutluluk verici bir durum olduğunu söyledi. DİHA

Yuksekovahaber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.