"Kibarlık Budalası" 252. Kez Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Hakan Göksel’in 10 Ocak tarihinde Haber 7’de yayınlanan  ve Fransız oyun yazarı Moliere’in “Kibarlık Budalası” adlı tiyatro eseri ile ilgili hazırladığı haberi okuyucularımızla paylaşıyoruz]

Fransız Moliere’in “Kibarlık Budalası” adlı tiyatro eseri Türkiye’nin duayen sanatçısı tarafından 252. kez sahnelendi. Fransa dışında dünyada en çok Türkiye’de sergilenen oyunla tiyatronun usta ismi bir ilke imza attı. Fransız Elçiliğinin durumdan haberdar olduğu bile sanılmıyor!

Türkiye’nin duayen tiyatro sanatçılarından yüzlerce oyunu oynadı, yönetti, yazdı. İstisnasız tüm kesimlerin takdirini kazandı. Sanatının dışında uğraşı olmadı. Bugün seksenine merdiven dayadı ama enerjisinden hiçbir şey eksilmedi. Sahnenin önünü, arkasını, mutfağını hemen her tarafını halen dolduruyor.

Tecrübelerini yeni nesle aktarıp yeni tiyatrocular yetiştirmekten ve onların önlerini açmaktan yorulmuyor… Halen çeşitli eğitim kurumlarında, kurslarda yeni oyuncular yetiştiriyor, tiyatroyu yeni nesle sevdiriyor…

Çocukluk döneminde başlayan tiyatro ilgisi lise dönemlerinde sahneye ayak basması ile başlıyor. ABD’de Yale Üniversitesi’ne kadar uzanan meslek yaşamı bir hayat biçimi olarak kendini gösteriyor. ABD’de eğitim hayatı boyunca bile onlarca oyunu oynuyor, yönetiyor, kostümden tutun dekora kadar elinin değmediği alan kalmıyor. ABD’de yaşadığı dönemde ülkesine olan aşkı nedeniyle geri dönüyor… Askerlik döneminde bile sahnelere ara vermiyor.

Yıllar geçtikçe televizyon dizileri, eğlence programları, kitaplar, köşe yazarlığı, deyim yerinde ise 10 parmağında 10 marifeti sergiliyor.

Sürekli yenilik hedefleyen ve gençler yetiştiren sanatçı halen oyunlar, müzikaller yazıyor, oynuyor, yönetiyor… Adı tiyatroyla en çok özdeşleşen isimlerden…

O ülkenin tiyatro denilince ilk akla gelen ismi Haldun Dormen…

Dormen’in meslek yaşamı boyunca imza attığı başarılar arasında öyle ilginç ayrıntılar var ki dikkatlerden kaçması sanatçı adına da sanat dünyası adına da büyük bir ayıp olarak karşımıza çıkıyor…

Kibarlık Budalası Yeni Ekiple Yeniden Sahnede

Fransız yazar Moliere tarafından yazılmış, ilk temsili 14 Ekim 1670’de Moliere’in aktörler trupu tarafından Şambord Şatosu’nda Fransa Kralı XIV.Louis önünde oynanan Kibarlık Budalası, Bahçeşehir Kültür Merkezi’nde, Haldun Dormen ve yine tiyatronun duayen isimlerinden Göksel Kortay’ın başrolde olduğu yeni kadrosu ile sahne aldı ve yeni turnesine başladı.

Dormen tarafından yeni kurulan ekiple izleciyle buluşan Kibarlık Budalası’nın genç oyuncuları arasında Abdül Süsler, Oral Özer, Elif Çakman, Doğan Akdoğan, Burcu Altın, Volkan Yılmaz, Açelya Özcan, Orçin Çınbarcı, Aysun Metiner yer alıyor. Bahçeşehir Kültür Merkezi’nde oyun yeni ekibiyle ilk sınavı başarıyla verdi ve salonu dolduran binlerce izleyici tarafından ayakta alkışlandı. Dormen ve ekibi tüm Türkiye’yi gezmeyi hedefliyor. Ocak ve Şubat ayı programları şöyle: 29 Ocak’ta İzmir Buca, 30 Ocak İzmir Konak AKM, 9 Şubat Gebze, 24 Şubat Acarkent’e

Fransa Elçiliğinin Haberi Bile Yok

Oyunun Dormen’in tiyatroculuk yaşamında ayrı bir yeri daha var. Bahçeşehir Kültür Merkezi’nde sahnelenen Kibarlık Budalası, Dormen tarafından tam olarak 252. defa sahnelendi ve 252’nin anlamı sadece rakamdan ibaret değil. Bu aynı zamanda bir rekor!

Dormen, Moliere’nin Kibarlık Budalası oyununu “Fransa dışında dünyada en çok oynayan ve sahneye koyan tiyatrocu” olma özelliğini taşıyor. Fransa’dan sonra oyun en çok Türkiye’de sahne aldı ama Fransa Büyükelçiliği’nin bu konuda bilgi sahibi olduğu bile tahmin edilmiyor.

Dormen’in Fransız oyunlarına ilişkin tek başarısı bununla da sınırlı değil. Sanatçı ayrıca, meslek yaşamı boyunca 24 farklı Fransız tiyatro eserini yüzlerce kez oynadı ve sahneye koydu.

Fransız Büyükelçiliği’nin veya İstanbul Konsolosluğu’nun bu konuda herhangi bir araştırması dahi bulunmuyor…

Haber 7

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.