Kürt Antigone Abisinin Kemiklerini Arıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Asu Maro’nun Milliyet’te yayınlanan köşe yazısının bir kısmını paylaşıyoruz.]Destar Tiyatro’nun yeni oyunu ‘Antigone2012’, yakın tarihin başka bir yüzüyle karşı karşıya getiriyor izleyiciyi. Görülmeye, düşünmeye değer.

‘Disko 5 No’lu’yu artık duymayan kalmamıştır, geçen yıl neredeyse bütün ‘en iyiler’ listesinde yer almıştı. Diyarbakır Cezaevi üzerine bir oyundu ve özellikle yazan ve oynayan Mirza Metin’in aynı bedende örümcek, sinek, fare, köpek, gardiyan ve mahkum oluşunu hayranlıkla izlemiştik.
Şimdi Destar Tiyatro, o oyunu sahneye koyan Berfin Zenderlioğlu’nun yazdığı ‘Anigone2012’ ile yakın tarihin bir başka yüzüyle karşı karşıya getiriyor seyirciyi. Sofokles’in ünlü tragedyası ‘Antigone’den esinlenen bir oyun bu. Sofokles’in Antigone’si, abisini gömmek için krala baş kaldıran bir karakterdir. Çünkü birbirinin canını alan iki kardeşten Eteokles ‘yurdunu savunurken’ ölmüştür, şaşaalı bir törenle gömülecektir, Poyneikes ise ‘vatan haini’dir, gömülmeyecek, kurda kuşa yem edilecektir. Bir ölünün gömülmemesi toplumun örf ve adetlerine aykırı da olsa kimse kralın buyruğuna karşı çıkmayı göze alamaz. İki ölünün kız kardeşleri Antigone dışında…

Gerçekten doğru bir çıkış noktası var oyunun. Çok daha gerilimli olabilir, merak unsurunu ilerleyen dakikalara kadar ayakta tutabilirdi. Çünkü bir çiftin gerdek gecesinde geçen 50 dakikalık oyunda düğümler çabuk çözülüyor, hesaplaşma erken başlıyor. Ama ülkenin gerçeklerini sahneye taşımakta kararlı, bakış açılarında duyarlı ve kısıtlı olanaklarla estetik bir iş ortaya çıkarmaktan da geri kalmayan böyle bir topluluğu kutlamak gelir elden ancak. Didaktik olmadan politik olabiliyorlar. ‘Antigone2012’, ekibin diğer oyunları gibi Kürtçe olarak, Türkçe üst yazıyla oynanıyor. Karı kocayı Mirza Metin’le, aynı zamanda oyunun yönetmeni olan Berfin Zenderlioğlu oynuyor. Görülmeye, düşünmeye değer..

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.