Metin Göktepe Belgeseline Üniversite Sansürü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

17 yıl önce polisin döverek katlettiği gazeteci Metin Göktepe’yi anlatan belgesel Yeditepe Üniversitesi yönetimince ‘polisi katil gibi gösteriyor’ denilerek engellendi.

BirGün gazetesinde Ahmet Şık imzalı özel haberde Yeditepe Üniversitesi’nin, Musa Anter belgeseline de izin vermediği, Metin Göktepe için yapılan röportajlara ise okulun el koyduğu bilgisi yer alıyor.

DEVLET KABUL ETTİ: POLİS DÖVEREK ÖLDÜRDÜ

Polis işkencesiyle katledildiği mahkeme ve TBMM Araştırma Komisyonu tarafından da kabul edilen, gazeteci Metin Göktepe ile ilgili Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinin belgesel çalışması sansürlendi.

Kendi öğrencilerinin çektiği filmin kurgu ve montajına izin vermeyen Yeditepe Üniversitesi yönetiminin gerekçesi: Polis katil gibi gösteriliyor!

ÜNİVERSİTE ENGELLEDİ

Yeditepe Üniversitesi yönetimi öğrencilerine ‘polisi katil gibi gösteremezsiniz’ dese de Göktepe cinayetinin tam on yedi yıl önce polislerce işlendiği mahkeme kararıyla kesinleşti.

Bu, Yeditepe Üniversitesi’nin ilk sansürü değil. Yeditepe, Göktepe belgeselinden önce, Musa Anter projesine de ‘konu netameli’ diyerek izin vermedi.

Yeditepe Üniversitesi (Y.Ü.) İletişim Fakültesi Gazetecilik ile Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümlerindeki öğrencilerin suikasta uğrayan gazeteciler için hazırladığı belgesel serisinde Metin Göktepe ile ilgili kısım, üniversite yönetimi tarafından sansürlendi. Çalışmayı yürüten öğrencilere gayrıresmi olarak, “ülkenin içinden geçtiği dönemin hassasiyeti” nedeniyle, polis tarafından öldürülmüş bir gazetecinin belgeselde yer alamayacağı bildirildi.

İLK ‘RAHATSIZLIK’ MUSA ANTER’E

Süreç şöyle işledi: Y.Ü. İletişim Fakültesi öğrencileri, aynı zamanda üniversitede ders veren gazeteci Derya Sazak’ın koordinatörlüğünde 2 yıl önce “Faili Meşhur” adıyla; Abdi İpekçi, Uğur Mumcu ve Hrant Dink cinayetlerini konu alan bir belgesele imza atmıştı.

Belgesel, kamuoyunda beğeniyle karışılaşılınca serinin devam ettirilmesi kararlaştırıldı ve Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç ve JİTEM’in katlettiği Kürt gazeteci Musa Anter’in isimleri seçildi.

Rektörlüğün de onay vermesinin ardından öğrenciler, gruplara ayrılarak çalışmaya başladı. Ancak bir kaç hafta sonra Musa Anter belgeseli için çalışan öğrencilerden, kış şartlarında Güneydoğu’da çalışmanın zorluğu ve “Anter’in netameli olduğu” gerekçeleriyle isimde değişiklik yapmaları istendi. Öğrenciler karşı çıksa da belgeselin koordinatörlüğünü yapan Sazak’ın, Anter yerine Metin Göktepe adını önermesiyle isim değiştirildi.

KATİLE KATİL DEMEME HASSASİYETİ

Bunun üzerine öğrenciler Göktepe’nin ailesi, sürece tanık olan meslektaşları ve avukatlarıyla buluşarak röportajlar yaptı. Belgeselin çekimleri tamamlanmak üzereyken bu kez de Metin Göktepe ismiyle ilgili sorun çıktı. Rektörlüğün onayı alınan belgesel, üniversite mütevelli heyetinden onay alamamıştı. Öğrencilere gayrıresmi olarak ülkenin “hassas” bir dönemden geçtiği, belgeselde konuşanların, Göktepe’nin polis tarafından öldürüldüğünü anlattığı ve polis tarafından öldürülmüş bir gazetecinin belgeselde yer alamayacağı söylendi.

Bunun üzerine koordinatör Derya Sazak da öğrencilere çalışmalara devam etmelerini ancak mütevelli heyetinin kararıyla belgeseli okul projesi olarak kullanamayacaklarını söyledi. Daha önce yapılan belgeselin kitaplaştırıldığını belirten Sazak, Göktepe belgeselinin de okulun değil öğrencilerin adıyla kitaplaştırıİmasını önerdi. Bunun üzerine tepkileri hafifleyen öğrenciler röportajlara devam etti.

ÖĞRENCİLERİN KAYITLARINA EL KONDU

Ancak röportaj ve çekimler sona erip montaj yapmak isteyen öğrencilere bu kez yeni bir engel çıkarıldı. Belgeselin metnini yazmak ve montaj yapmak için deşifre yapacak öğrencilere görüntüler, ‘kayıtların okula ait olduğu’ iddiasıyla verilmedi. Israr edenlere ise “gelecekte sahip olacağı iyi bir gazetecilik kariyerini hırçınlık yaparak heba etmemesi” söylendi. Sosyal medyada bu konuyla ilgili yazan öğrencilere de “Okulun avukatları iyi avukatlardır, ben uyarıyım da” şeklinde göz dağı verildi.

Kriz aşılmış değil. Metin Göktepe ile ilgili olan çalışmanın görünütüleri okul tarafından öğrencilere verilmiyor.

Gazeteciler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.