Robotik Sirk veya Bu Oyuncu Ciddi Bir Ağırsiklet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Ne zaman savunma sanayi devrim niteliğindeki yeni bir robotu halka açıklasa hemen Skynet esprileri* türetilir. Fakat son yıllarda robot geliştirme üzerine yapılan bazı deneyler bir robot isyanının insan ırkının toplu imhasıyla değil alkışlarla sonuçlanabileceğini gösteriyor.

NPR. 8 Kasım 2012, Çeviri: Zeynep Okan

70li yıllarda geliştirilmiş endüstriyel bir robot olan KUKA, Amerika prömiyerini Kasım ayında yapan bir Fransız çağdaş sirk gösterisinin alışılmadık yıldızı. Fotoğraf: Aglae Bory

Mesela KUKA robotu – Fransız çağdaş sirk gösterisi Sans Objet’in hantal yıldızı. Bir özel efekt değil, otomotiv endüstrisinin 1970’lerde geliştirdiği gerçek bir robot.

KUKA’nın çalışmasını sağlayan Windows 95 yazılımının programlanmasından ve KUKA’nın yönetilmesinden sorumlu olan ışık ve ses teknisyeni Tristan Baudoin “KUKA karmaşık bir robot, becerikli ve hızlı” diyor.

“Bu robot insan kolunun omuz, dirsek ve bilek hareketlerini taklit eden, altı eksende hareket edebilen mekanik bir kol” diyor, “eskiden araba üretim hattında ağır parçaların taşınmasında kullanılırdı.”

‘Sans Objet’ten çıkarılan bazı parçaları buradan izleyebilirsiniz.

KUKA sadece bir sahne malzemesi veya dekor parçası değil. Bu robot Sans Objet’in ana karakterlerinden biri.  Gizemli bir cüsseye sahip, uzayabiliyor, yanlara doğru genişleyebiliyor ve insanları çaba harcamadan kaldırıp Hamlet’in kafatasını incelemesini andırır bir biçimde vücutlarını havada çevirebiliyor.

O, 1300 kg olan ağırlığını ortaya koymaya bayılıyor. Boyutlarından ötürü kendi özel giyinme odası var. Ve kendi maiyetiyle dolaşıyor.

Sans Objet’in kadrosu ve kreatif ekibi 1300 kilogramlık bir robotun bir diva olabileceğini zor yoldan öğrendiler: Çünkü onu bir bilgisayar programı yönetiyor ve hiç unutmuyor. Fotoğraf: Algae Bory

Brooklyn Müzik Akademisi’nin prodüksiyon amiri Dylan Nachand “onu kaldırmak için yüksek kapasiteli iki forklifte ihtiyaç var” diyor. “Onu taşırken dikkatli ve çok titiz olmamız gerekiyor.”

Sans Objet Almanya ve Avusturya’ya turneye gitti; dolayısıyla Baudoin “KUKA ilk gezgin endüstriyel robot” diyor.

“Yaratım sürecinde pek çok kez onu üç basamak çıkması için zorlamak durumunda kaldık” diyor. “Yani o ayrıca merdiven de çıkan ilk endüstriyel robot.”

Toulouse’lu sirk kumpanyası Compaigne 111’in son eseri olan ve Aurelien Bory tarafından yönetilen Sans Objet, akrobatik yeteneklere sahip iki performansçının da sahnede yer aldığı büyük ölçekli ve görsel açıdan şiirsel bir gösteri.

Bory “bir robotla çalışmak aslında temelde bir program yazmak anlamına geliyor” diyor. “Aklınızda bir fikir oluyor, sonra bunu programlıyorsunuz ve bu saatler alıyor. En nihayetinde deniyorsunuz ve yanlış olduğunu fark ediyorsunuz ve böylece programlaması tekrar saatler alacak yeni bir fikir geliştiriyorsunuz. Bu deneyim bolca sabır ve metanet gerektirdi.”

KUKA 14 haftalık provalar süresince tam bir divaydı.

Bory “öncelikle bir robotun büyüleyici, çok kesin ve hatta zarif bir şekilde hareket ettiğini bilmelisiniz” diyor. “Yapabildiklerini mükemmel yapıyor. İnsanlardan farkı bu. Bizler, neyse ki, mükemmel değiliz.”

New York’ta yaşayan editor ve yazar Randy Gener, ArtsFwd Blogging yazarı ve George Jean Nathan Dramatik Eleştiri ödülü sahibi.

* Birleşik Krallık’a ait askeri haberleşme sistemi Skynet, aynı zamanda Terminator film serisinde insanlığı yok etmeyi amaçlayan ve tüm makineleri yöneten bilgisayar/yazılım ağının da ismidir. (red. notu.)

Paylaş.

Yanıtla