Tiyatro İçin Geziyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, sayıları gün geçtikçe azalan, kukla, Hacivat-Karagöz ve meddahlık gibi Geleneksel Türk tiyatrosu oyunlarını yaşatmak için Türkiye’yi dolaşıyor.

Kukla Karagöz Derneği Başkanı da olan İkiler, Türkiye’de mesleğini yapanların, ‘’bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda’’ kaldığını söyledi. Teknolojik etkenler nedeniyle insanların kukla, Hacivat-Karagöz ve meddahlık gibi seyirlik oyunlara ilgi göstermediğini belirten İkiler, bu kültürün yaşaması amacıyla Ankara dışındaki davetleri değerlendirerek Türkiye’nin çeşitli kentlerinde sahne aldığını ifade etti.

İkiler, Geleneksel Türk Tiyatrosuna ilgisinin aileden geldiğini anlatarak, ‘’Ben 40 yıldır bu mesleğin içerisinde büyüdüm. Ancak profesyonel olarak yaklaşık 22 yıldır Geleneksel Türk Tiyatrosu’ndan para kazanıyorum. Şehir şehir dolaşarak oyunları öğrencilere hem anlatıyorum hemde keyif alacakları şekilde sergiliyorum. Oyunlarımda kullandığım kıyafetlere kadar her şeyi anlatıyorum. Açıkçası günümüzde meddahlar hikaye ve masal anlatıcı olarak bilinse de bu mesleği uygulayan çok az kişi kaldı. Oyunlarımda eğitici ve eğlendirici unsuru kullanarak izleyenlere geleneksel oyunlarımızı öğretiyorum’’ diye konuştu.

Hürriyet

Paylaş.

Yanıtla