Beyoğlu'nda Sahneler Kapanıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Son yıllarda Taksim ve çevresinde birçok sahne ve kültür merkezi kapatıldı. Nikah dairesi gibi farklı amaçlarla kullanılan binalar İstanbul’daki kültür sanat yaşantısını olumsuz etkiliyor. Radikal Gazetesi’nden Ayça  Örer’in haberini paylaşıyoruz.

Küçük Tiyatro’nun, Atatürk Kültür Merkezi’nin, Muammer Karaca’nın birbiri ardına kapanmasıyla İstanbul ’un kültür merkezlerinden biri sayılan Beyoğlu’nda, özeller dışında tiyatro salonu kalmadı.

2008 yılında düzenlenen basın toplantısıyla Beyoğlu’na iki tiyatro sahnesinin kazandırılacağı müjdesini veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “Şişhane’deki Türk Hava Yolları (THY) eski binasını çok önemli ve ideal boyutta bir sahne haline getireceğiz” demişti. Geçen 5 yıllık süre zarfında, Şişhane’de bahsedilen mekân, otopark ve Beyoğlu Belediyesi tarafından Nikâh Salonu ile Gençlik Merkezi olarak kullanılmaya başlandı, açılan yarışma sonuçlansa da proje uygulanmadı.

Yarışmanın danışma jürisinde Kadir Topbaş, Ahmet Misbah Demircan, Mehmet Acarca, Orhan Alkaya, Yıldız Kenter, Kenan Işık, Ali Taygun ve Nurullah Tuncer yer alıyordu. Yaşanan süreci o dönem İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlenen Orhan Alkaya anlattı:

“Defterdarlık Binası’nın yanındaki lokasyonu önerdiler. Beyoğlu Belediyesi’yle bir anlaşmazlık oldu. O çözüldükten sonra 2007’den itibaren 11 ay toplantı yaptık jüri olarak. Ali Taygun’un çok önemli katkıları oldu Türkiye ’de hiç bilinmeyen tiyatro mimarisi alanına. Hatta bir de sözlük yaptık şartnameye ek olarak. 11 ay sonunda şartname çıktı, yarışma açıldı. Bir hafta boyunca projeler geldi, 100’e yakın projeyi değerlendirdik. 5 tane mansiyon, 1.,2., 3., ödüllerini verdik. Sonra beklemeye başladık.”

Birinciye 60 Bin Lira Ödül Verildi

Orhan Alkaya’nın belirttiği ödüller bir basın açıklamasıyla bildirildi. Yarışmayı Defterdarlık Binası’nı ve Kat Otoparkı’nı da içeren, 600 seyirci kapasiteli Tiyatro Salonu, 300 seyirci kapasiteli Deneysel Tiyatro Salonu, 300 seyirci kapasiteli Çocuk Tiyatrosu’ndan oluşan ve Işıl Gökçe, Duygu Demirtürk ve Mehmet Emre Tuncel’in hazırladığı proje kazandı, 60 bin liralık para ödülüne layık görüldü.

Şişhane’de tiyatro için düşünülen yerde şimdi Beyoğlu Belediyesi’nin Gençlik Merkezi ve Nikâh Salonu var. Tiyatro projesinin akıbeti ise belirsiz.

Genel Sanat Yönetmenliği döneminde Serkildoryan’ın içindeki tiyatro salonu, İnci Sineması ve Harbiye’deki eski Yapı Endüstri Merkezi’ni Şehir Tiyatroları’na katmak için uğraştığını anlatan Alkaya, bu süreçlerin de olumsuz sonuçlandığını dile getirdi.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.