Brecht Festivali Augsburg 2013 Başlıyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 1-10 Şubat tarihleri arasında Brecht’in doğduğu şehirde -Augsburg’da- düzenlenecek festivalde Brecht’in ilk yılları mercek altına alınacak.

100 yıl önce ilk eserlerinden biri olan bir kaç sayfalık Die Bibel (İncil)’i Augsburg’dayken 15 yaşında yazmıştı. Rejisini Brecht’in torunu Johanna Schall’ın yaptığı bu oyunun  8 Şubat’ta festival kapsamında ilk gösterimi yapılacak.

Ayrıca Baal ile ilgili bir gösteri de festivalin önemli bir etkinliği olacak. Oyuncu Thomas Tieme’nin 3 Şubat’ta mevcut beş versiyondan yararlanarak oluşturduğu yeni bir yorum seyirciyle buluşacak.

Brecht’in doğduğu şehirde çok fazla anılmamış olması sebebiyle Dr. Joachim A. Lang tarafından Brecht ile Augsburg bağlantısını güçlendirmek amacıyla 2010 yılında Brecht Festivali organize edilmeye başlandı. 2013 yılındaki festivalin mottosu Brecht’in 15 yaşında yazdığı ”Şiirle ifade etmek zorundayım” cümlesi olarak belirlendi. Brecht 22 yaşında yazdığı otostilizasyonunda* “klasikleşmeye başladığımı gözlemleyebiliyorum” diyor. Daha ilk eserleriyle köklü orta sınıf, dindarlar ve eğitim ile ilgili itirazlarını ortaya koydu. Birinci dünya savaşında milliyetçiliğe sert eleştirisi ve savaşa gitmeyi reddetmesi okuldan atılmasına sebep oldu. Dr. Joachim A. Lang, doğduğu şehirde komunist ve ateist olarak etiketlenen Brecht ile şehrin ilişkisinin hala ikircikli olduğunu belirtiyor. Yönetmen Juliane Votteler ise Augsburgluların Brecht’i  “Çok sevilen bir düşman” olarak gördüğünü söyleyerek bunu destekliyor: “Ona sahip olmak istiyorlar, ama hala ona karşı şüpheliler”

*otobiyografi kişinin kendini tarif etmesi iken otostilizasyon kişinin kendini olmak istediği gibi (idealindeki gibi) betimlemesidir.(Alm. Selbststilisierung) Stilizasyon kavramına gönderme yapmak üzere bu sözcük tercih edildi.

Zengin içeriğe sahip festival hakkında detaylı bilgi için: http://www.brechtfestival.de/

Gökhan Gökçen / Mimesis Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.