Bursa'da Deneysel Tiyatro Uygulamaları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat Derneği (BKSD) tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Sanat Seminerleri’ne konuk olan ünlü sanatçı Yılmaz Arıkan, tiyatro gönüllülerine deneyimlerini aktardı.

‘Sanat Seminerleri’, oyuncu Celal Bıyıklı’nın atölye çalışmasının ardından eserleri en çok satan tiyatro kitapları yazarı ve usta sanatçı Yılmaz Arıkan’ı, tiyatro gönüllüleriyle bir araya getirdi. ‘Deneysel tiyatro’ üzerine çalışmalar yapan Arıkan, ‘tiyatroda akımlar’, ‘epik tiyatro’, ‘geleneksel Türk tiyatrosu’, ‘klasik oyunlar’, ‘Absürd ve Deneysel Oyunculuk’ konularını kapsayan bir eğitim gerçekleştirdi. Dünyada tiyatronun geldiği noktaya dair örneklerin de detaylı olarak incelendiği atöşye çalışmasında, sıradışı akımlar ve sahneleme yöntemleri üzerine verilen örnekler katılımcılardan büyük ilgi gördü. Tiyatro sevdalılarıyla sahne üzerinde ‘doğaçlama ve deneysel oyunculuk’ uygulamalarının da yapıldığı programda Arıkan, dinleyicilerine, ‘iletişim yöntemleri’ ve ‘toplumda kişinin kendisini daha net ifade edebilmesi’ konularında da ipuçları verildi.

Atölye çalışmasına katılanlar, Yılmaz Arıkan’dan yaşama dair önemli bilgi ve deneyimler kazandıklarını belirterek, önemli çalışmadan dolayı Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat Derneği’ne teşekkür ettiler.

Yılmaz Arıkan kimdir?

Yılmaz Arıkan, Sorgun´da doğdu. Tiyatro kariyerine 1975 yılında Ali Poyrazoğlu-Korhan Abay Tiyatro Atölyesi’nde başladı. Daha sonra Hadi Çaman-Yedi Tepe Oyuncuları, MEB Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Deneme Sahnesi Tiyatro Bölümünü ve Kulis Kostüm-Makyaj kursunu bitirdi. 22 yıl Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Deneme Sahnesi´nde Tiyatro Eğitmenliği yaptı. Bu yıllarda aralarında Naşide Göktürk, Peker Açıkalın, Celal Belgil, Özgü Namal, İlker Ayrık, Ferhat Yılmaz ve Tuğba Özay gibi pek çoğu ünlü iki bin beş yüz öğrenciye tiyatro eğitimi verdi. Deneme sahnesinde bulunduğu yıllarda başta deneysel olarak Hamlet, Woyzek, Sürüklenme, Godot´u Beklerken, Ölü Zaman Gezginleri olmak üzere yirminin üzerinde deneysel oyun yönetti, yirminin üzerinde oyunda oynadı.

1990 yılında Berlin Senatosu’nun düzenlediği tiyatro kursuna katıldı. 1998 yılında Berlin´e yerleşti. Berlin’de Konservatoryum Turkische Musik in Berlin Tiyatro Bölümü’nde çocuk tiyatrosu ve genç tiyatrosu bölümünü kurdu. Daha sonra yine Berlin´de kendi tiyatrosu olan ‘Tiyatro Düşün’ü kurdu. İlk oyunu ‘Gözetim Altında’ ile 2003 yılında ‘Diyalog Tiyatro Festivali’nde Berlin´i temsil etti. 2003-2004 sezonunda Hadi Çaman’ın oyunlaştırdığı ‘Kelebekler Özgürdür’ oyununu yönetti ve oynadı. 2004-2005 sezonunda Yılmaz Arıkan’ın yazıp yönettiği ve oynadığı ‘Papa Şuşu’ adlı oyun Berlin´de sahnelendi. Halen Stadtschloß Moabit´te çocuklara ve gençlere tiyatro eğitimi veren Arıkan, Almanya’da sanatsal çalışmalarına devam etmektedir.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.