Devlet Tiyatroları'na "Çirkin" Karalama!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Çirkin” adlı oyuna yönelik eleştiriler hakkında İstanbul DT’den açıklama yapıldı.

İstanbul Devlet Tiyatrosu’ndan yapılan açıklama şöyle:

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun 2 Ekim’de  prömiyer yapan ve o tarihten beri 49 temsil yaparak izleyiciden ve eleştirmenlerden son derece olumlu eleştiriler alan “Çirkin” adlı oyunumuza karşı bir karalama ve linç kampanyası başlatılmış olmasından üzüntü duyuyoruz. Dünyaca ünlü Alman yazar Marius von Mayenburg’un yazdığı oyun bugüne kadar pek çok dile çevrilerek dünyanın saygın tiyatrolarında izleyiciyle buluşmuştur. Oyun özünde çağımızda insanın geldiği noktayı keskin bir kara mizahla eleştirmekte ve herkesin yaşadığı toplumu ve kendisini sorgulamasını hedeflemektedir.

Bir oyun içinde pek çok düşünce tez ve karşı tez taşır. Tiyatromuzun en önemli misyonlarından biri de toplumda, dünyada olanları doğru ve yanlışıyla gözler önüne sererek, halkı eleştirel düşünceyle tanıştırmaktır. Ancak oyunun bağlamından kopartılmış sahnelerinin ve repliklerinin cımbızlanıp kamuoyuna servis edilerek konusunun ve mesajının çarpıtılması, ne yazık ki genelde sanat camiasını, özelde kurumumuzu kamuoyu önünde zor duruma sokma suiniyeti taşımaktadır. Kamuoyunu yansız ve doğru habercilikle bilgilendirmenin tüm basın ve medya kuruluşlarının asıl görevi olduğunu düşünüyor, çarpık ve yanlı haber anlayışıyla tiyatronun ve kurumumuzun önünü tıkamaya kalkanları şiddetle kınıyor ve bu üzücü durumun kısa sürede telafi edileceğini umuyoruz.

Oyununun konusuna gelince; Çirkin insanların fiziksel özelliklerine göre değerlendirildiği, güzelliğin başarının olmazsa olmaz ilk şartı olarak nitelendirildiği günümüz toplumuna ilginç bir eleştiridir. Günün birinde tüm dünyanın imreneceği bir güzelliğe sahip olan birinin kariyerinin, eşi ile ilişkilerinin, sosyal yaşamının ve prensiplerinin bundan ne derece etkilenebileceğini gösteren oyun, her şeyin dış güzellikle ölçüldüğü bir dünyada, iç güzelliğin hükmünün nasıl da yok olacağını anlatmaktadır.
İşte açıklamaya neden olan ve Samanyoluhaber’de yer alan o haber:
“İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda ensest ilişki rezaleti
İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen, aile içi gayri meşru ilişkileri normal gibi gösteren “çirkin” isimli oyuna tepkiler çığ gibi…
Devlet Tiyatrosu’nda yüz kızartan rezalet!
Tiyatro da sahnelenen bu oyunun adı “Çirkin”. İçinde işlenen konu da aynı adı gibi, hatta daha fazlası…
Her kesimden izleyicinin tepkisini çeken oyun, İstanbul Devlet Tiyatrosu ‘nda sahneleniyor. Alman bir yazar tarafından kaleme alınan oyunda, anne ile oğlunun arasında geçen çapraz ilişki anlatılıyor.
Aile içi gayri meşru ilişkiyi, mizahi açıdan izleyiciye sunmaya çalışan oyunu izleyenler şoke oldu.”
Paylaş.

Yanıtla