Dünya Böyle Bir Eylem Görmemişti!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ebru Kentoğlu’nun Radikal’de yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.]185 ülkede, milyonlarca kadın, kadına yönelik şiddete karşı dans etti. Türkiye de danslara halay, horon, sirtaki ve kasap havasıyla destek verdi.

Kadına yönelik şiddete karşı One Billion Rising (Bir Milyar Yükseliyor) etkinliğinin İstanbul ayağı, Beşiktaş ’ta dün saat 12.00’de başladı. Girne Amerikan Üniversitesi Dans Akademisi’nden Umur Erşahin ve ekibi, koreogrofinin provalarını yapıyordu. Sayıları 600’ü bulan katılımcılar arasında erkekler de vardı.

Saat tam 13.00’te tüm dünyayla beraber, aralarında oyuncular Berna Laçin ve Asuman Dabak’ın da bulunduğu kalabalık dansa başladı.

Ne istiyoruz?

Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen etkinliğe Kadın Araştırmaları Derneği, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, Cumhuriyet Kadınları Derneği da destek verdi. Sınır Tanımaz Ebeveynler Derneği Başkanı ve oyuncu Ayşe Tolga, “Toplumsal şiddete dikkat çekebilmek ve devlet politikasında değişiklik talep etmek için buradayız” diye konuştu.

Kadıköy Meydanı’nda Kadıköy Belediyesi ve Bostancı, Feneryolu, Kozyatağı gönüllü kadın topluluklarının desteğiyle gerçekleşen etkinlikte, kalabalığı heyecanlandıran isim Yonca Evcimik’ti. Saat 14.00’te Haydarpasa Garı’nda KADER’in önayak olduğu etkinlik gerçekleştirildi.

CHP , Samatya’daki şiddete dikkat çekti

CHP İstanbul İl Başkanlığı üyeleri, Samatya’da dans ederek ‘Ermeni kadın yurttaşlara ve kadına yönelik şiddeti’ protesto etti. Topluluk sirtaki, harmandalı ve damat kasabı oynadı. Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi önünde toplanan CHP İstanbul İl Başkanlığı üyeleri ‘Susma şikâyet et’, ‘Kadına şiddete hayır’ , ‘Kadın cinayetlerine son’ , ‘Olmaz de. Dur de’ ve ‘Kadına şiddete hayır. Dans et’ cümlelerinin yazılı olduğu pankartlar açtı. {İSTANBUL/DHA}

Milletvekilleri ‘Respect’ eşliğinde dans etti

Parlamento Muhabirleri Derneği’nin çağrısıyla TBMM koridorları dans pistine döndü. Ak Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Tülay Kaynarca, Nurdan Şanlı, Sibel Gönül, CHP’den Melda Onur, Aylin Nazlıaka, Veli Ağbaba, Özgür Özel, Orhan Düzgün ve Sena Kaleli Aretha Franklin’den ‘Respect’ eşliğinde dans edip halay çekti. {ANKARA/RADİKAL}

Ankara sokakları doldu taştı

One Billion Rising etkinlikleri kapsamında Ankara’da birçok noktada düzenlenen etkinliklerin merkezi Kızılay Karanfil Sokak oldu. CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka da gönüllülerle birlikte dans etti.

Etkinliğin koordinatörlerinden Berna Köse “Yüzlerce yıldır ataerkil toplumun uyguladığı şiddete dur demek ve sesimizi duyurmak için buradayız. Türkiye böylesi bir protestoya pek alışık değil, ilk kez bu kadar büyük çaplı böylesi bir etkinlik düzenliyoruz. Bizler 14 yaşında evlendirilen kız çocuklarıyız, şiddete uğrayan kadınlarız, hiç kimseyiz ve herkesiz” diye konuştu.

8 Mart’ta da dansa devam

Köse, 8 Mart’ta yeni organizasyon için hazırlık yapacağını da şimdiden belirtti yaptı. Alanda yalnızca kadınlar yoktu. Kadına yönelik şiddete ses vermek isteyen erkeklerde oradaydı. ODTÜ, Kuğulu Park, Çayyolu ve Haymana’da da etkinlikler düzenlendi. {MEHMET BİLBER/ANKARA}

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.