Tarık Zafer Tunaya Nikah Salonu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Ayça Örer’in haberini kısaltarak yayınlıyoruz.] Beyoğlu, AKM, Taksim Sahnesi ve Muammer Karaca’nın ardından bir kültür merkezini daha kaybetti. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi artık bir nikâh salonu. 1945 yılında yapılan ve 1993 yılına kadar nikâh dairesi olarak kullanılan bina Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Sempozyumlar, tarih sohbetleri, fotoğraf sergileri, şiir dinletileri, meddah oyunu ve film gösterimlerinin yapıldığı Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’ni İstanbul Büyükşehir Belediyesi , Beyoğlu Belediyesi’ne devretti. Belediye, merkezi 20 yıl öncesine döndürüp nikâh salonu olarak kullanmaya başladı.

Tarık Zafer Tunaya içinde gerçekleştirilen kültürel etkinliklerin Muammer Karaca Tiyatrosu’na kaydırılacağı söyleniyor. Muammer Karaca Tiyatrosu da güçlendirme çalışmaları nedeniyle 2012-2013 sezonunda kapalı. Muammer Karaca’nın kültür merkezi olarak değil, ticaret fonksiyonu ile yeni halinin açılacağı ileri sürülüyor.

Beyoğlu Belediyesi’nden Özcan Tokel, Tarık Zafer Tunaya’nın nikâh salonu olarak hizmet vermesi yanında kültür merkezi olarak da kullanılacağını söylerken, Beyoğlu Belediyesi’nin en az bir sene sonra nikâh dairesine kavuşacağını, o zamana kadar bu durumun süreceğini de vurguladı. Tarık Zafer Tunaya’nın nikah salonuna dönüştürülmesine sanatçılar tepki gösterdi.

Orhan Alkaya (Tiyatrocu): Tarık Zafer Tunaya kısmen sahne işlevi gören, toplantılara açık olan, sinema salonu olarak da kullanılan bir mekândı. Burayı evlendirme dairesine geri döndürmeleri zaten çok yoksullaşmış olan kültür binaları konusunda olumsuz bir adımdır. Şişhane’de evlendirme dairesi olarak kullanılan binayı da içeren bir tiyatro kompleksi yarışması yapılmış ve hayata geçirilmemişti. Beyoğlu’nda kültür ve sanat faaliyetlerinin sürdürüleceği mekan kalmadı. Muammer Karaca Tiyatrosu’nun durumu da bu açıdan şaibeli.
Derviş Zaim (Yönetmen): Üzücü bir haber. Nikah salonu başka yerde de yapılabilirdi. Merkezi bir yerde böyle bir kültür merkezinin ortadan kaldırılması en hafif tabirle üzücü.
Hüseyin Karabey (Yönetmen): İstanbul’un kültür merkezi Taksim bir bölge olarak kabuk değiştiriyor. Burada ufak tefek gözüken değişikliklerin büyük değişimler olduğunu yeni anlıyoruz.
Erhan Afyoncu (Tarihçi): Tarık Zafer Tunaya Beyoğlu’nda önemli faaliyetlere ev sahipliği yapan, isim yapmış bir yerdi, iyi bir seyirci potansiyeline sahipti. Buranın nikah salonuna çevrilmesi kültür açısından büyük bir kayıptır.

Radikal

Paylaş.

Yanıtla